Svijet Top Vijesti

Broj smrtnih slučajeva djece prozrokovanih sirupom za kašalj popeo se na 195

Broj umrle djece od zatajenja bubrega ili oštećenja povezanih sa štetnim supstancama, koje se nalaze u sirupu za kašalj za djecu, porastao na 195, javlja AFP.

 

Ova zemlja jugoistočne Azije bilježi nagli porast slučajeva akutnog oštećenja bubrega (AKI) ,od augusta ove godine, što je dovelo do istrage i naknadne zabrane prodaje svih tekućih lijekova.

Više od 320 slučajeva AKI sindroma zabilježeno je u provincijama širom zemlje, a 27 pacijenata je još uvijek u bolnici, rekao je portparol ministarstva zdravlja Mohammad Syahril na konferenciji za novinare.

Većina pogođene djece je mlađa od pet godina.

Novi broj umrlih je veći u odnosu na 133 smrtna slučaja potvrđenih 21. oktobra.

Testovi su otkrili da je većina smrti uzrokovana sirupima koji sadrže prevelike količine etilen glikola i dietilen glikola, dva spoja koja se koriste u industrijskim proizvodima kao što je antifriz, rekao je Syahril.

Vlasti su od tada uvozile protuagens za AKI, do sada je nabavljeno 246 bočica, od kojih su većinu donirali Singapur i Australija, a lijek je pokazao značajne rezultate, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Indonezijska nacionalna agencija za hranu i lijekove prošlog mjeseca je imenovala pet sirupa koji su sadržavali opasne razine štetnih tvari i naredila da se proizvodi uklone s tržišta i unište.

Policija je pokrenula istragu protiv tri lokalne farmaceutske kompanije, a dvije su privremeno izgubile dozvolu za proizvodnju sirupa.

U zapadnoj Africi, tačnije u Gambiji je prošlog mjeseca prijavljeno 70 smrtnih slučajeva djece, za koje se sumnja da su uzrokovane uvezenim lijekovima u obliku sirupa.

 

Fena/Informer.ba