Svijet Vijesti

Bugarski policajac ubijen na granici s Turskom

Bugarski policajac ubijen je iz vatrenog oružja na granici s Turskom, u jugoistočnom dijelu Bugarske, u pucnjavi s osumnjičenom skupinom migranata, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerdžijev.

Incident se dogodio sinoć, kada su s turskog teritorija ispaljeni hici na graničnog policajca i vojnika koji su patrolirali dijelom granice u blizini sela Golyam Dervent, rekao je Demerdžijev.

Policajac koji je bio na patroli uz granicu preminuo je na licu mjesta. Vojnik, koji nije ozlijeđen, uzvratio je vatru nakon što je čuo 10 do 15 hitaca, a grupa osumnjičenih migranata se povukla, rekli su dužnosnici, prenosi Reuters.

– Ovo je kriminalni čin i agresija. Ovo je prvi napad migranata vatrenim oružjem – rekao je novinarima Dermendžijev koji je odmah otišao na mjesto incidenta.

– Od sada ćemo biti puno strožiji i bez kompromisa prema svima koji ugrožavaju zdravlje i život naših službenika – rekao je.

Ministar je saopćio kako još uvijek ne raspolažu podacima kolika je bila grupa niti je li jedna ili više osoba otvorilo vatru na graničara i vojnika.

Dermendžijev je rekao da su se turske vlasti obavezale da će sarađivati i tražiti počinitelje te da se aktivnije bore protiv lanaca trgovine ljudima.

Bugarska je rasporedila oko 350 vojnika duž svoje južne granice s Turskom i Grčkom kako bi pomogli graničnoj policiji u borbi protiv rastućeg priliva migranata.

Bugarska se nalazi na jednoj od ruta kojima migranti s Bliskog istoka i iz Afganistana ulaze u Evropsku uniju. Većina migranata ne planira ostati u najsiromašnijoj državi članici Unije, već se žele ići dalje u bogatije zemlje zapadne Evrope.

 

Fena/Informer.ba