Home » Burek na listi najbolje ulične hrane na svijetu
Udarno Vijesti Zanimljivosti

Burek na listi najbolje ulične hrane na svijetu

Prema istraživanju britanskog lista “Guardian”, burek je peti na listi najbolje ulične hrane na svijetu jer je veoma ukusan i hrskav. Provjerite da li ste ikada okusili ostale gastronomske pikanterije koje se nalaze na listi.

1. Bohinga, Burma – Vrsta riblje čorbe sa pirinčanim rezancima i povrćem. Na meniju je svih restorana brze hrane i kioska u svakom gradu Burme. Obično se pakuje u plastične posude za ponijeti, a najčešće je kupuju u prijepodnevnim časovima.

2. Banh mi, Vijetnam – Malo je onih koji znaju da osim Rima, Njujorka i Kopenhagena najbolji sendvič mogu da probaju u Vijetnamu. Bijeli baget se malo podgrijeje na roštilju, potom se premaže majonezom i paštetom, dodaju se hrskave školjke, svježe povrće i svježi začini. Tome se doda nekoliko kapi soja sosa i malo čilija. Ovi ukusni sendviči kupuju se isključivo kod uličnih prodavaca, a začini se biraju po ukusu.

3. Daulat ki chaat, Indija – Ova slatka i ukusna indijska poslastica napravljena je od mlijeka, pistaća, a začinjena šafranom koji joj daje svjetlo narandžastu boju. Ovaj slatkiš koji se topi u ustima popularan je na ulicama Delhija i najbolje se prodaje tokom zime.

4. Phat Kaphrao, Tajland – Tajlanđani obožavaju ovo tradicionalno jelo koje je napravljeno od mesa i dobro začinjeno. “Kaphrao” znači bosiljak koji je glavni sastojak. Listići bosiljka prže se sa mljevenom svinjetinom, piletinom i morskim plodovima i sjeckanim bijelim lukom , a ponekad i pasuljom. Jelo je začinjeno sa sosom od ribe i prstohvatom šećera, a obično se služi sa pirinčem i prženim jajima.

5. Burek, Bosna i Hercegovina – Burek je prema pisanju “Guardiana” najpopularnija ulična hrana na Balkanu. Opisali su ga kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora, a može biti sa mesom, sirom i zeljem. Može se jesti u bilo koje doba dana, a za doručak se najbolje slaže uz crni čaj iako svi u znamo da najbolje ide uz jogurt.

6. Sfenj, Maroko – Ono što su kroasani za Francuzi to je sfenj za Marokance. To je tijesto prženo u dubokom ulju u obliku prstena bez mlijeka i putera. Najčešće ga u Maroku jedu ujutru i kasno uveče.

7. Walkie-talkies, Južna Afrika – Ovaj specijalitet čine kuvane kokošje nožice i glave kojima se dodaju samo začini, a mogu da se služe i sa povrćem. U posljednje vreme sve češće se mogu kupiti i ispečene na žaru.

8. Temales, Meksiko – Meksičko jelo koje se priprema od kuvanog kukuruznog brašna sa pikantnim komadićima mesa koji se zamotaju u osušene ljuske kukuruza i kuvaju na pari. Ovo je odlična užina u kojoj uživaju čak i oni najprobirljiviji gastronomi.

9. Red red, Gana – Slatko ljuti crveni pasulj koji je pržen na palminom ulju sa tradicionalnim začinima iz Gane. Teško je reći šta su sve sastojci ovog jela jer je u pitanju povrće koje gaje isključivo u toj zemlji. Red red se služi za ručak i kupuje na tezgama pored puta. Služi se toplo na listu bokvice, a zrna pasulja su meka i hrskava.

10. Currywurst, Njemačka – Čak i oni koji ne znaju njemački jezik mogu da pogode da je najpoznatiji obrok u restoranima brze hrane u toj zemlji kobasica i pomfrit. Uz to se služi kari-kečap, ili sos od paradajiza sa velikom količinom karija, kao i hljeb po izboru.

 

Blic/Informer.ba