BiH Izdvojeno Vijesti

Čađo ne vidi razlog za ostanak EUPM-a u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo ocijenio je danas da je Misija EUPM-a ispunila zacrtane ciljeve iz svog mandata i da ne vidi razlog za njihov ostanak u BiH, bar ne u dosadašnjoj formi.

Čađo je o tom pitanju danas razgovarao s ambasadorom Republike Austrije Donatusom Köckom, koga je interesirao stav ministra unutrašnjih poslova u vezi s ulogom EUPM-a, s obzirom na to da se trenutno u Briselu vode razgovori u vezi s formom njihovog ostanka u BiH, budući da im se mandat završava krajem ove godine.

Entitetski ministar je istakao da MUPRS-a ima odličnu saradnju s EUPM-om, a veoma dobru s predstavnicima Saveznog MUP-a Republike Austrije, posebno u pogledu obuka policijskih službenika, ali i na operativnom nivou.

Čađo je upoznao austrijskog ambasadora o stanju sigurnosti u zemlji, ističući da je ona veoma dobra, a Köck je pohvalio napore MUPRS-a koji su uloženi da događaji u vezi s hapšenjem Ratka Mladića prođu bez incidenata, kao i da sastanak zvaničnika u vezi s otpočinjanjem strukturalnog dijaloga s EU prođe mirno, saopćeno je iz MUPRS-a.

 

24SI/Informer.ba