Izdvojeno Politika Vijesti

Catherine Ashton danas EU podnosi specijalni izvještaj o BiH

BiH će biti na dnevnom redu današnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova EU u Briselu, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton podnijet će specijalan izvještaj o svojoj posjeti BiH 13. maja, potvrdila je Srni portparol Ashton Maja Kocijančić.
Izvještaj visoke predstavnice bit će u istom tonu kao i u Banjoj Luci i njena poruka je tada bila jasna“, rekla je Kocijančićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Catherine Ashton postigli su 13. maja u Banjoj Luci dogovor o otvaranju strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

Ashton je tada najavila da će EU formirati komisiju koja će analizirati ra­d pravosudnih institucija BiH, na čijem čelu će biti Stefan File, a koja će na kraju svog rada dati preporuke za rješavanje nedostataka u pravosudnom sistemu BiH. Ona je dodala da je predsjednik Dodik izrazio četiri konkretne bojazni kada je riječ o radu Suda i Tužilaštva BiH i da će one biti predmet dijaloga.

Nekoliko evropskih diplomata potvrdilo je Srni da u EU postoji razumijevanje za argumente Republike Srpske u vezi sa stanjem pravosuđa u BiH, kao i da je Brisel uvjeren da je strukturalni dijalog “odličan mehanizam” da ovaj problem bude prevaziđen.

Visoki diplomata jedne zemlje članice EU kaže da su postojale razlike u načinima kako je trebalo postupiti sa RS, ali da je prije odlaska Ashton u BiH postignut dogovor i da su svi stali iza njene vrlo jasne poruke predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Banjoj Luci.

“Ništa se nije promijenilo od tada pa do ministarskog sastanka“, rekao je diplomata zemlje članice EU pred predstojeći sastanak šefova diplomatija Unije.

On navodi da sve članice EU čvrsto stoje na stanovištu da je potrebno da što prije bude formirano Vijeće ministara BiH i da će to biti naglašeno u izjavi ili zaključcima sa predstojećeg sastanka u Briselu.

Prema njegovim riječima, formiranje Vijeća ministara BiH je prvi i osnovni prioritet EU. “EU je mišljenja da je problem formiranja Vlade u Federacije BiH riješen, ne na najbolji i ne na korektan način, ali je riješen i on je iza nas. Sada slijedi formiranje Vijeća ministara BiH, koje se ni ne nazire”, dodao je isti izvor.

Izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak rekao je prošle sedmice poslije sastanka Ashton i Dodika u Banjoj Luci, 13. maja, da je dogovor pokazao da “EU ima kapacitet da predvodi rješavanje problema”.

Evropski komesar za proširenje Stefan File predsjedavat će u prvoj polovini juna prvim sastankom u Banjoj Luci o strukturalnom dijalogu o pravosuđu.

Srna/Informer.ba