Politika Udarno Vijesti

Čavić zatražio ocjenu ustavnosti budžeta RS-a

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić podnio je Ustavnom sudu RS-a zahtjev za ocjenu ustavnosti ovogodišnjeg budžeta tog bh. entiteta, za koji tvrdi da je falsifikovan.

Čavić je na sjednici entitetskog parlamenta, 22.marta, optužio Vladu RS-a da je izvršila falsifikovanje ovogodišnjeg budžeta, odnosno da je on u „Službenom glasniku RS-a“ objavljen u drugačijem obliku od usvojenog u Skupštini.

Budući da od tada nije dobio pismeni odgovor od Vlade, čime je prekršen Poslovnik Skupštine RS-a, jer je prošao predviđeni rok od 30 dana, Čavić je rekao da nema drugog izbora nego da traži zaštitu od pravosudnih institucija „zbog očiglednog kršenja zakona i nespremnosti institucija RS-a“, posebno Vlade, da da’ odgovor na poslaničko pitanje u vezi s tom temom.

On je na današnjoj pres-konferenicji ustvrdio da je entitetska vlada naknadno tumačeći dva amandmana SDS-a i jedan SNSD-a „svjesno izmijenila budžet i promijenila formu, tako da je od 122 korisnika budžeta došlo do promjena rashoda u 114, s tim da je u 113 izvršeno smanjenje, a u jednom povećanje rashoda mimo odluke Narodne skupštine RS-a“.

Za Čavića to predstavlja „manifestaciju bahatosti i nepoštovanja zakonitosti rada parlamenta RS-a”.

Ukoliko se utvrdi neustavnost entitetskog budžeta, kako je naveo, onaj ko je to učinio mora da snosi političku odgovornost.

„Ako bude takav stav Ustavnog suda RS-a, potražit ću političku podršku da se u Skupštini RS-a pokrene incijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a i premijeru Aleksandru Džombiću, jer je on kreator tog budžeta“, dodao je predsjednik DP-a.

Komentirajući nezvanične navode nekih medija u Banjoj Luci, da će se srpski predstavnici u bh.organima povući ukoliko visoki predstavnik u BiH poništi odluku o referenudmu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, Čavić je rekao da „izabrani predstavnici vlasti nisu birani da bježe, nego da iznose stavove“.

„To je već viđeno i 1997. i naredne godine. Bježanje ih negdje neće dovesti i najlakše je manipulisati takvim osjećajima. Svaka kriza ima svoj početak i kraj i SNSD će i ovaj put požar gasiti kerozinom, a šta im je naredni korak“, upitao je on.

Ponovio je stav da rukovodstvo RS-a nije trebalo da ulazi u konfrontaciju s međunarodnom zajednicom tako da RS ponovo bude označena kao mjesto u kojem se stvara kriza, što je samo učvrstilo OHR u BiH i supervizora u Brčko Distriktu.

Fena/Informer.ba