Svijet Video Vijesti

Čelnik MMF-a skupocjene apartmane zamijenio ćelijom u najozloglašenijem američkom zatvoru

Rikers Island važi za jednog  od najozloglašenijih i najopasnijih američkih zatvora. U njemu boravi   više od 14 hiljada najnasilnijih kriminalaca. Smješten je na otoku između Queensa i Bronxa i jedini put kojim se do njega može doći je most dugačak 1,28 kilometara iz Queensa. Zatvor se sastoji od  deset tzv. zatvorskih kuća u kojima se nalaze ćelije i u kojima su zatvorenici raspoređeni po kriminalnim djelima.

Prvi čovjek MMF-a i jedan od najozbiljnijih protukandidata francuskog predsjednika Sarkozyja biti u dijelu zatvora u kojemu se nalaze zatvorenici sa zaraznim bolestima, alkoholičari, narkomani i mentalno bolesni. Također, kako piše Daily Mail, taj dio zatvora rezervisan  je za zatvorenike “visokog profila”, koji bi mogli biti mete ostalih zatvorenika, a kao takav klasificiran je i osramoćeni Strauss-Khan.

Smješten je u taj dio zatvora ne kako bi bio izoliran od bilo kakvog kontakta s ljudima, već kako ne bi postao žrtvom i kako mu netko ne bi naudio, s obzirom na njegovu dosadašnju visoku funkciju“, rekao je zatvorski glasnogovornik dodajući kako će Strauss-Khan biti potpuno odvojen od ostalih zatvorenika čak i kada bude u šetnji zatvorskim dvorištem, kada bude vježbao, koristio telefon i sve drugo što je dopušteno zatvorenicima.

Stanovnici Rikers Islanda imaju pravo na jedan sad rekreacije dnevno. Strauss-Khan bit će u ćeliji s toaletom i tušem, imat će tri obroka dnevno u ćeliji, ograničen pristup knjigama i novinama, i bit će bez telefona, interneta i televizije. Imat će pravo na tri posjete sedmično, u to nisu uključeni njegovi advokati. Također, telefonirati može svaki dan ali o svom trošku. Može se koristiti i zatvorskim prodavnicama,ukoliko bude imao novac.

 

Informer.ba