Izdvojeno Region Vijesti

Cerić: Hoćemo da imamo sve što imaju svi narodi na Balkanu i Evropi

U emotivnom obraćanju na Osnivačkoj skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) kazao je da se prsti Beograda šire po BiH i da onaj (Željko Komšić, op.a.) koji je prijetio Vojislavu Koštunici da će mu odsjeći prste, “ne samo da ih nije odsjekao, već ih je i produžio”.

Reis Cerić je poručio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da se on ne vodi brigu o Hrvatima u BiH, već o svojim građanima u Novom Pazaru. Hrvatima je pak poručio da im je bolje da ih brani svako na svijetu, osim Tadića.

Govoreći o bošnjačkom identitetu, istakao su Bošnjaci jedini narod svijeta koji ni na šalterima nije nazivan svojim pravim imenom.

Zato otac srpske nacije kada govori o Bošnjacima kaže da smo mi muslimani pod imenom Bošnjaka. Nadam se da će nas Ćosić čuti odavde iz Novog Pazara. Gospodine Ćosić, mi smo Bošnjaci! Dobro upamti i dobro zapiši, jer kad se bude pisao Teći Memorandum SANU-a, neće se moći pisati dok se ne pročita naša deklaracija BANU-a… Naizgled mala Bošnjačka akademija se toliko proširila, pa mi već šaljemo ruku našoj braći u Albaniji i kažemo: “Pružamo vam ruku, da budemo zajedno, vaša Albanska i naša Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti” – poručio je reis Cerić.

Dodao je da Bošnjaci pružaju ruku i Srpskoj i Hrvatskoj akademiji nauka pod uvjetom da nauče kako se zovu Bošnjaci i kako se zove njihova domovina.

Nadalje, osvrćući se na stanje Bošnjaka, istakao je da je naš sunarodnjak danas «objektivan samo kad je protiv sebe» i «kada ne želi govoriti o svojoj naciji, jer se boji da će biti proglašen nacionalistom». Isto tako, bošnjački intelektualac je dobar samo onda kada želi pljuvati na svoju vjeru i narod, odnosno kada ih se stidi.

“Nastavit ćemo osnivati institucije… Ova Akademija je mjesto gdje ćemo zbrajati, okupljati Bošnjake i biti na jednom mjestu, kao jedno tijelo i jedna duša. Braniti se i odbraniti od svih napada i biti svjesni svoje samobitnosti i svog prava na Balkanu. Mi imamo samo jedan zahtjev, a to je da hoćemo da imamo sve što imaju svi narodi na Balkanu i u Evropi“.

 

Avaz/Informer.ba