Politika Udarno Vijesti

Cerić ne poznaje Ustav BiH i FBiH

Povodom izjave reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, date na kongresu vjeroučitelja u Sarajevu, a koju su prenijeli pojedini mediji, Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a izražava čuđenje zbog Cerićevog elementarnog nepoznavanja Ustava BiH i FBiH. 

Naime, tom prilikom ef. Cerić je naveo primjer da je u Velikom Čajnu, kod Visokog, odmah uz školu, na ulazu birtija i kladionica, naglasivši da je to osnovno kršenje zakona, te pitajući zašto ministar obrazovanja i nauke KS-a ne osigurava ambijent škole.

Cerić bi trebao znati da općina Visoko pripada ZDK-u. Tako da bi pitanje koje je uputio Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Cerić zapravo trebao postaviti nadležnoj ministrici u ZDK-u Bernadeti Galijašević, članici Stranke demokratske akcije (SDA) iz Tešnja, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a.

Navedeno pitanje je Cerić mogao odmah postaviti i Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva SDA, s obzirom  na to da su njih dvojica sjedili jedan do drugog na kongresu vjeroučitelja u Sarajevu. Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a je, kao i dosad, otvoreno za sve dobronamjerne i konstruktivne prijedloge i kritike, te pozivamo Mustafu Cerića da nam anomalije slične onima u Visokom promptno prijavi, a zbog dobrobiti naše djece i roditelja.