Ekonomija Vijesti

Cijene stanova u F BiH veće za 0,3 posto

Prosječna cijena stanova u Federaciji BiH u prvoj polovini ove godine iznosila je 1.460 KM sa PDV-om po metru kvadratnom, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu protekle godine, podaci su federalnog Zavoda za statistiku.

Vlasnik Agencije za promet nekretnina “Nemos” iz Sarajeva Osman Sadović izjavio je da je to previše uopštena cifra, jer cijene stanova zavise od lokacije i da li je riječ o novogradnji ili starogradnji.

Sadović je za “Dnevni avaz” rekao da je u Sarajevu novogradnja najpovoljnija na Stupu i Ilidži od 1.300 do 1.800 KM, dok je u centru grada od 2.500 do 3.000 KM.

Prema njegovim riječima, cijene su niže nego lani u ovom periodu, ali je i potražnja slabija nego protekle godine.

U centralnim dijelovima Tuzle cijena stanova je od 1.800 do 2.000 maraka za metar kvadratni, dok se u zapadnom dijelu grada cijene kreću od 1.300 do 1.600 KM.

Vlasnik agencije “Zorić” Danko Zorić istakao je da je u Tuzli za 50 odsto manja potražnja u odnosu na isti period prošle godine.

U agenciji “Agent” u Mostaru istakli su da je prodaja stanova vrlo loša i da su cijene starih stanova od 1.300 do 1.600 KM po metru kvadratnom, dok se kvadrat novog stana ne može kupiti ispod hiljadu eura.

Trenutno su najskuplji stanovi u zgradi kod hotela “Bristol” 2.542 KM po metru kvadratnom, ali nije prodat nijedan već dvije godine.

Srna/Informer.ba