BiH Top Vijesti

CIK BiH – Počela izborna kampanja za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo

U skladu sa Uputstvom o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo izborna kampanja je počela u subotu, 14. oktobra i traje do 28. oktobra 2023. godine do 07.00 sati, kada počinje izborna šutnja.

Izborna šutnja traje sve do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 29. oktobra 2023. godine do 19.00 sati – saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da “Izborna kampanja” podrazumijeva radnje i postupke u utvrđenom periodu u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore.

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i njihove pristalice da se pridržavaju pravila ponašanja u izbornoj kampanji propisanih u poglavlju 7 i poglavlju 16 Izbornog zakona BiH, kao i medije da poštuju odredbe poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i rokove propisane Uputstvom o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

U skladu sa Odlukom o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila na sjednici održanoj 11. oktobra 2023. godine  u Centralni birački spisak, zaključno sa podacima na dan 09. oktobra 2023. godine u 24.00 sati, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Procjenjeno je da će troškovi iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM, dok će općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge sitnije troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što izbori budu provedeni.

Centralna izborna komisija BiH je za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo ovjerila kandidature Irfana Čengića (SDP-Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (SDA-Stranka demokratske akcije).

U skladu s odredbama člana 15.10 Izbornog zakona BiH maksimalni iznos sredstava koji politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo iznosi 10.858,50 KM.

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo će biti održani u nedjelju, 29. oktobra 2023. godine – navode iz CIK-a BiH.