Svijet Top Vijesti

Civili napali konvoj s pripadnicima mirovnih snaga UN-a

Civili su napali mirovni konvoj Ujedinjenih nacija na istoku Demokratske Republike Kongo, u utorak navečer, ranivši dvije osobe, saopćila je misija UN-a u srijedu.

Konvoj je napadnut kada je zaustavljen na vojnom kontrolnom punktu u blizini centra za interno raseljene osobe u Kanyarutshinyju, osam kilometara od grada Gome.

Masa se okupila i bacala je kamenice na konvoj, podmećući vatru u barem jednom kamionu, saopćila je misija Svjetske organizacije, MONUSCO, na Twitteru. Pripadnici mirovnih snaga ispalili su hice upozorenja u zrak i konačno su napustili tu zonu, navodi se u saopćenju.

Nezadovoljstvo raste u regiji misijom UN-a, koju civili optužuju da ih nije zaštitila od pogoršanog nasilja među milicijama. Deseci su ubijeni u protestima protiv UN-a u julu.

Borbe su nastavljene između pobunjeničke grupe M23 i konganske vojske 20. oktobra, prisiljavajući majmanje 90.000 ljudi da otada napuste svoje domove. UN i Afrička unija zatražili su deeskalaciju i trenutno okončanje neprijateljstava, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba