BiH Lifestyle Magazin Vijesti

Članovi udruženja ‘Ad Modum Bosnensis’ izložili svoje rukotvorine

Članovi udruženja “Ad Modum Bosnensis” izložili su svoje rukotvorine u okviru festivala Sarajevo Modest Fashion koji se održava na Trgu djece Sarajeva.

Udruženje okuplja umjetnike, zanatlije i kreativce i zajednička im je je ljubav prema bh. kulturnoj baštini koju proučavaju i koja im je je inspiracija.

-Osim rukotvorinama, članovi udruženja se bave muzikom, slikarstvom, književnošću I fotografijom. U okviru ove izložbe imamo prezentacije knjige poezije pod naslovom ‘Na putu’ naše članice Medihe Hadžibaščaušević i prezentaciju romana ‘Volim te, rekla je sebi’ književnice Lejle Motoruga, koja je također članica udruženja – kazala je Feni predsjednica udruženja “Ad Modum Bosnensis” Amra Torlaković.

Svoje radove predstavile su Sabaheta Koshi – unikatne haljine i nakit od filcane vune te Lela Hasović – lutke Sara, od kojih svaka predstavlja jednu Sarajku i jasan personality te izgrađen modni stil.

Na festivalu se predstavila i Sanela Goro sa nakitom od od bakra i aluminijuma,zatim Suzana Đikić sa slikama d kamenja i nakitom od alpake i drveta, a Ajla Bajramović je predstavila igračke za malu djecu od plišane vunice.

Vanja Mijanović je izložila nakit od kristala i pleteninu inspirisanu starom srednjovjekovnom tehnikom pletenja, dok je Alma Hrasnica izložila mapu akvarela Mehmedbega Hrasnice. Ova mapa ima vrijednost monografije jer sadrži 16 akvarela s motivima grada Sarajeva kakve više nigdje ne możemo vidjeti jer su u međuvremenu srušene ili propale.

Amra Torlaković predstavila se kolekcijom nakita “Mramorje”, torbama “Artisane” koje je ukrasila slikarka Tamara Vučinić, te ruksacima sa epigramom napisanim bosančicom.

Izložba se zatvara u srijedu, 17. agusta kad će biti upriličena i modna revija.

 

Fena/Informer.ba