Izdvojeno Svijet Vijesti

Clinton: Bitka protiv Al-Qaide neće se završiti smrću Bin Ladena

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u ponedjeljak da ne treba zaboraviti kako se bitka protiv Al-Qaide neće završiti smrću njenog lidera Osame bin Ladena i poručila talibanima u Afganistanu da se okrenu od te terorističke mreže.

Ne treba zaboraviti da bitka za zaustavljanje Al-Qaide i njezina terora neće biti okončana smrću Bin Ladena. Naprotiv, moramo iskoristiti tu mogućnost da obnovimo našu odlučnost i udvostručimo naše napore”, izjavila je Clinton, prenosi Reuters.

Govoreći o tome šta uklanjanje Bin Ladena znači za američke buduće planove, ona je rekla da će SAD u Afganistanu nastaviti borbu protiv Al-Qaide i njenih talibanskih saveznika, istovremeno podržavajući afganistanski narod da izgradi jaču vladu i započne preuzimati odgovornost za vlastitu sigurnost.

Naša poruka talibanima ostaje ista, ali danas može imati još veći odjek: Ne možete čekati da odemo. Ne možete nas pobijediti. Ali možete načiniti izbor – napustiti Al-Qaidu i sudjelovati u miroljubivom političkom procesu”, istaknula je američka državna tajnica.

Clinton je dodala da su Sjedinjene Države u Pakistanu odlučne podržati narod i vladu koji brane svoju demokraciju od nasilnog ekstremizma i ocijenila da je posljednjih godina suradnja između njihovih vlada, vojski i policijskih službi povećala pritisak na Al-Qaidu i talibane, što se mora nastaviti.

Povijest će zabilježiti da je smrt Bin Ladena došla u vrijeme velikih pokreta ka slobodi i demokraciji i u vrijeme kada ljudi diljem Srednjeg istoka i sjeverne Afrike odbacuju ekstremističku priču i iscrtavaju put miroljubivog napretka, zasnovanog na univerzalnim ljudskim pravima i težnjama, dodala je Clinton.

 

 

fena/informer.ba