Svijet Top Vijesti

CNN u posjedu snimaka koji dokazuju da Rusija nastavlja s militarizacijom Arktika

Rusija je nastavila širiti svoje vojne baze u arktičkom području uprkos značajnim gubicima u ratu protiv Ukrajine, pokazuje serija novih satelitskih snimaka do kojih je došao CNN.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je rekao CNN-u da postoji značajno gomilanje ruske vojske na dalekom sjeveru, te da je zbog nedavnih napetosti NATO udvostručio svoju prisutnost u tom području.

Nove spoznaje pojavile su se nakon što je jedan viši dužnosnik zapadne obavještajne službe rekao za CNN da je Rusija povukla čak tri četvrtine svojih kopnenih snaga s dalekog sjevera u blizini Arktika, šaljući ih u invaziju na Ukrajinu.

Satelitski snimci, koje je CNN dobio od kompanije Maxar Technologies, pokazuju niz ruskih radarskih baza i aerodromskih pista koje su dograđene tokom prošle godine.

Snimci ne pokazuju dramatičan razvoj, već nastavak napretka u utvrđivanju i širenju područja za koje analitičari kažu da je od vitalne važnosti za rusku odbrambenu strategiju, u vrijeme velikog pritiska na resurse Moskve.

Prema Maxaru, fotografije pokazuju nastavak rada na radarskim stanicama u mjestu Olenegorsku, na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, kao i u Vorkuti, sjeverno od Arktičkog kruga.

 

Fena/Informer.ba