Izdvojeno Region Vijesti

Ćosić: Podjela Kosova jedino rješenje

Bivši predsjednik SRJ Dobrica Ćosić ocijenio je da se “vijekovni anatagonizam” Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji može prevazići jedino trajnim razgraničenjem

On je dodao da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav prijedlog koji je dolazio i iz SAD.

“O Kosovu i Metohiji zaludno govorim i pišem četiri decenije predlažući demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje. To je jedini način da se prevaziđu vijekovni antagonizmi između Albanaca i Srba”, kazao je Ćosić.

Prema njegovim rječima, razgraničnjem bi se “zaustavila velikoalbanska ekspanzija i stvorili uslovi za normalan život oba naroda”.

Ćosić, koji je i književnik, ocijenio je da politika prema Kosovu mora biti promenjena kako kosovski problem ne bi ostao dugotrajan i opasan.

“Ako svi činioci kosovske tragedije ne promijene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, kosovsko pitanje će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope”, naveo je Ćosić.

Ćosić je naveo da je više puta razgovarao sa bivšim srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem o Kosovu ali da se nikada nisu usaglasili.

“Najprije sam mu 1991. prenio američki prijedlog o podijeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije u malom svjetskom ratu protiv Srbije”, kazao je Chosić.

“Taj samouvijereni političar je tvorac najbesmislenijeg paradoksa u srpskoj istoriji: on je kosovski poraz slavio kao pobjedu koja se brzo porekla u haškoj sudnici”, naveo je Ćosić.

On je rekao da smatra “pogrešnom srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji od Nikole Pašića do Borisa Tadića” i dodao da su “u toj pogrešnoj, jednosmjernoj i poraznoj politici” uporno participirali Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije.

Ćosić je ocijenio da države Zapada u osnovi prema Srbiji nisu napustile politiku pritisaka i ucijenjivanja započetu krajem prošlog vijeka.

“Istorija nam se piše u haškoj sudnici. Nas danas raduju samo uspjesi naših sportista“, kazao je on.

Prema njegovim rječima, nada u stvaranje Evropske unije u kojoj bi i srpski narod stekao životnu bezbjednost i dostojanstvo, brže stupio u ekonomski i kulturni preporod, dejstvom mnogih činilaca, pretvara se u fatamorganu.

 

B92/Informer.ba