Izdvojeno Politika Vijesti

Čović: Dogovor o novom Vijeću ministara nećemo postići u Sarajevu već možda u Banjoj Luci

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je kako očekuje da će na sastanku lidera šest političkih stranaka, koji će biti održan u četvrtak u Sarajevu, biti postignut dogovor o zakonima važnim za napredak BiH ka Evropskoj uniji (EU), ali ne i dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.

On je ovo izjavio nakon sjednice Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH koja je odgodila izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH do postizanja konačnog dogovora lidera političkih stranaka o ovom pitanju.

“Vjerujem da je šansa da u četvrtak dogovorimo ove zakone. Ne vjerujem da će biti dogovora o Vijeću ministara, ali već na narednom sastanku u Banjoj Luci, čiji domaćin će biti neko od predstavnika srpskih stranaka, bilo bi realno da se usaglasimo i oko toga. Suština je da mi nikada više ne smijemo dozvoliti sebi da na ovakav način, godinu nakon izbora, raspravljamo o formiranju vlasti“, kazao je Čović u Sarajevu.

Podsjetivši da su lideri šest parlamentarnih stranaka na nivou BiH na prošlosedmičnom sastanku u Mostaru otvorili razgovore o ključnim pitanjima iz oblasti euroatlantskih integracija BiH, Čović je naglasio da među strankama nema velikih razlika kada su u pitanju zakonska rješenja koja se odnose na popis stanovništva i državnu pomoć.

Kako je kazao, konačnim dogovorom i definiranjem važnih zakonskih rješenja šest parlamentarnih stranaka poslale bi jasnu poruku da su spremne preuzeti odgovornost za vođenje “čitave strukture BiH, osobito kada je u pitanju kandidatski status u EU”.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Čović je još jednom ukazao na dijametralno suprotne stavove o ovom pitanju dva stranačka bloka, koje s jedne strane čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) i, s druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA).

“U kojoj smo mjeri spremni prihvatiti realnost života u BiH vidjet ćemo već u četvrtak. Ja ću gajiti optimizam sve do onog trenutka dok ima šansi da razgovaramo…”, dodao je Čović.

Da BiH ne bi ponovo došla u situaciju u kojoj se godinu nakon održanih izbora raspravlja o formiranju vlasti, Čović je kazao kako će ubuduće biti potrebno osigurati da se unaprijed znaju “paketi koje treba definirati i rotacija koja je neminovna za Vijeće ministara BiH”.

To je, prema njegovim riječima, neophodno kako bi BiH nakon idućih izbora imala formirano Vijeće ministara BiH u razumnom roku (30 do 60 dana), koji bi bio preciziran Izbornim zakonom BiH.

Naglasio je da princip rotacije na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije predmet rasprave, te da je logično da ta pozicija u ovom izbornom ciklusu pripadne hrvatskoj stranci koja ima najviše zastupničkih mandata i najbolji izborni rezultat.

 

Onasa/Informer.ba