BiH Politika Vijesti

Čović u Mostaru dočekao predstavnike ‘trojke’

U Mostaru je počeo sastanak predstavnika HDZ-a BiH i stranaka „trojke” na kome se razgovara o formiranju vladajuće većine na svim razinama vlasti.

U Mostar su stigli predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković, a dočekao ih je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je u ponedjeljak izjavio kako je opredjeljenje hrvatskih političkih predstavnika da se do kraja godine formiraju sve vlade na županijskoj, federalnoj i državnoj razini, te da se također do kraja godine usvoje svi proračuni.

Dodao je kako će partneri hrvatskoj strani biti one političke opcije koje mogu „napraviti legitimne većine” među srpskim i bošnjačkim političkim predstavnicima.

Predstavnici osam političkih stranaka (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni europski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu) prošloga tjedna potpisali su koalicijski sporazum o postizbornoj suradnji.

Tim sporazumom je, među ostalim, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima s drugim političkim subjektima – potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina.

Uoči mostarskog sastanka predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako su on i njegovi politički partneri opredijeljeni za razgovor o suštinskim promjenama koje će zadržati ljude u Bosni i Hercegovini.

„Trojka je po tome prepoznata i mislim da bismo danas trebali otvoriti neku priču o tom novom poglavlju odnosa u BiH u kojem, naravno, ni jedan dogovor o kojem ćemo mi razgovarati neće biti na štetu BiH, niti njenih građana”, dodao je Konaković.

 

Fena/Informer.ba