Crna hronika Top

Šestero poginulih u požaru u hostelu na Novom Zelandu

U požaru u hostelu na Novom Zelandu u utorak je poginulo najmanje šest osoba, a zvaničnici su saopćili kako vjeruju da bi broj žrtava mogao porasti jer se 11 osoba još uvijek vodi kao nestali.

Požar je izbio na najvišem spratu Loafers Lodgea, u Wellingtonu u četvrti Newtown, nešto iza ponoći, saopćila je policija, uzrokujući veliku strukturnu štetu koja ometa napore za oporavak.

“Postoji značajna količina krhotina od urušavanja krova, ali u ovoj fazi smo locirali šest ljudi”, kazao je Bruce Stubbs, zapovjednik iz vatrogasne i hitne službe Novog Zelanda (FENZ) na konferenciji za novinare.

Uzrok požara nije poznat, ali hitne službe su incident tretirale kao sumnjivi čin.

“Ovo je požar koji se dešava jednom u deceniji u Wellingtonu. Ovo je za nas najteža noćna mora”, navodi zapovjednik FENZ-a okruga Wellington Nick Pyatt u saopćenju.

“Ovo je tragičan događaj za sve nas. Iskreno saučešće upućujem najmilijima onih koji su izgubili živote”, navodi on.

Hostel je pružao smještaj za ljude među kojima su građevinski radnici, bolničko osoblje i oni koji služe kazne u zajednici za lakša krivična djela.

Stanovnik Loafers Lodgea Tala Sili rekao je da je vidio dim kako dolazi ispod njegovih vrata i otvorio ih i zatekao hodnik pun dima. Odlučio je da skoči kroz prozor na krov dva sprata niže.

“Bilo je jednostavno strašno, bilo je stvarno strašno, ali znao sam da moram skočiti kroz prozor ili samo izgorjeti u zgradi”, kazao je on za državni Radio Novi Zeland.

Istrage o tome šta je izazvalo požar su u toku, navodi Vatrogasna služba Novog Zelanda.

Policija je saopćila da neće imati više informacija sve dok u zgradu od 92 sobe ne bude siguran ulaz.

Dion Bennett, vršilac dužnosti okružnog komandira policije za područje Wellingtona gdje je izbio požar, rekao je da snage rade na pretpostavci da je poginulo manje od 10 ljudi, ali da se za ostale iz zgrade još uvijek ne zna.

“Naš je cilj da u potpunosti uskladimo spisak svih onih ljudi koji su sinoć bili ovdje i koji bi trebali biti ovdje ili koji su bili ovdje kao posjetioci”, rekao je on.

Premijer Chris Hipkins posjetio je mjesto i razgovarao sa službenicima hitnih službi.

“To je apsolutna tragedija i užasna situacija”, izjavio je Hipkins medijima nakon posjete.

“S vremenom će, naravno, biti provedeno niz istraga o tome šta se dogodilo i zašto se to dogodilo, ali za sada fokus treba biti na rješavanju situacije”, kazao je on, prenosi Reuters.