Crna hronika Top

Tri osobe ubijene, a sedam ih ranjeno u eksploziji u Afganistanu

Najmanje tri osobe su ubijene, a sedam ih je ranjeno u ponedjeljak u eksploziji u hotelu u jugoistočnoj afganistanskoj pokrajini Host, saopćio je pokrajinski ured za medije.

Uzrok eksplozije nije odmah jasan, iako je regija, u blizini granice s Pakistanom, već dugo opterećena nasiljem između islamističkih militanata i njihovih neprijatelja.

Ured za medije Khosta saopćio je da su među žrtvama ljudi porijeklom iz pakistanske regije Waziristan, koja se nalazi odmah preko granice i gdje godinama djeluju razne militantne grupe.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Afganistanska administracija kojom upravljaju talibani suočava se s pobunom militanata Islamske države, koji su posljednjih mjeseci poduzeli niz smrtonosnih napada usmjerenih na civile, strance i talibanske snage sigurnosti.

Pakistan, u međuvremenu, bilježi porast nasilja pakistanskih talibana koji se bore protiv države, i žali se da afganistanski talibani ne čine dovoljno da suzbiju militante na njihovom tlu.

Talibani tvrde da su fokusirani na osiguranje Afganistana i da su izveli nekoliko racija na ćelije Islamske države u posljednjim mjesecima

Više od 1.000 afganistanskih civila ubijeno je u bombaškim napadima i drugom nasilju otkako su strane snage napustile Afganistan 2021. godine, i talibani su preuzeli vlast, tvrde Ujedinjene nacije, prenosi Reuters.