Crna hronika Top

U 11 sela u zapadnom Afganistanu kuće su potpuno uništene

Selo Kashkak u zapadnom Afganistanu koje je pogođeno zemljotresom u subotu ujutro sada je samo pustoš.

Nakon potresa magnitude 6,3 nakon kojeg je uslijedio niz od osam snažnih naknadnih potresa koji su srušili skoro sve kuće u selu i usmrtili mnoge njegove stanovnike.

“Izvukli smo nekoliko mrtvih tijela od kojih je troje male djece”, rekao je Amir Hussain, 33-godišnji volonter spasilac koji je kopao cijelu noć u nadi da će pronaći preživjele, prenosi AFP.

Rako je kako su djeca upravo došla iz škole te da je jedan od njih poginuo na ulici, a dvojica u svojoj kući.

Sa njim u akciji spašavanja učestvuju mnogi mještani ovog sela.

“Rečeno nam je da je broj mrtvih dostigao 170”, rekao je seoski spasilac Maula Dad.

Vlada kaže da je oko 2.053 ljudi poginulo u zemljotresu “bez presedana”, s 1.300 srušenih kuća u 13 sela u zapadnoj pokrajini Herat.

U nedjelju navečer, Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova procijenio je da je broj žrtava nešto veći od 1.000, ali je rekao da je “100 posto” domova u 11 sela potpuno uništeno.

Regija Herat još uvijek se bori s velikim brojem raseljenog stanovništva uzrokovanom u dva desetljeća rata, kao i dugotrajnom višegodišnjom sušom.

Afganistan općenito pati od golemog smanjenja strane pomoći od povratka talibana na vlast 2021.

Afganistan općenito pati od golemog smanjenja strane pomoći od povratka talibana na vlast 2021.https://fena.ba/article/1550163/u-11-sela-u-zapadnom-afganistanu-kuce-su-potpuno-unistene