Crna hronika Top

U napadu na policijsku stanicu u Pakistanu ubijeno deset policajaca

Najmanje deset policajaca ubijeno je, a šest ih je ranjeno u napadu militanata u ponedjeljak prije zore na policijsku stanicu u sjeverozapadnom Pakistanu, saopćila je policija. Nasilje je eskaliralo uoči općih izbora u ovoj sedmici.

Oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu, militanti su napali policijsku stanicu snajperskom vatrom, a zatim ušli u zgradu, saopćili su policajci u pakistanskoj regiji Draban u pokrajini Khyber-Pakhtunkhwa.

“Nakon ulaska u zgradu, teroristi su upotrijebili ručne bombe, pa je među policijom bilo više žrtava”, kazao je Malik Anees ul Hassan, zamjenik načelnika policije u Drabanu.

Nije bilo odmah jasno ko stoji iza napada i da li je povezan s izborima.

Kandidat za nacionalnu skupštinu ubijen je u srijedu na drugom mjestu u Khyber-Pakhtunkhwi. Istoga dana, još jedan politički čelnik ubijen je iz vatrenog oružja u izbornom uredu svoje stranke u pokrajini Balohistan.

U utorak, u bombaškom napadu nakon predizbornog skupa, poginule su četiri osobe u Balohistanu. Islamska država je preuzela odgovornost.

Draban se nalazi u oblasti koja se smatra uporištem stranke Jamiat Ulema-e-Islam. Čelnik konzervativne vjerske stranke, Maulana Fazal Ur Rehman, otputovao je prošlog mjeseca u Afganistan kako bi se sastao s vrhovnim duhovnim vođom talibana, javili su lokalni mediji, u jednom od njegovih rijetkih sastanaka sa stranim dostojanstvenicima.

Stranka je također pozvala na odgodu izbora u Pakistanu zbog sigurnosnih razloga.

Pakistan je doživio ponovno oživljavanje napada islamističkih militanata, posebno onih usmjerenih na snage sigurnosti, od 2022. godine, kada je prekinuto primirje između pakistanskih talibana i vlade, prenosi Reuters.