Crna hronika Top

U poplavama i klizištima u Južnoj Koreji sedam osoba poginulo i hiljade evakuisano

Sedam osoba je poginulo, tri nestale, sedam povrijeđeno, a na hiljade evakuisano u subotu u Južnoj Koreji, saopćili su zvaničnici, nakon što je su treći dan obilne kiše izazvale klizišta i prelivanje brane.

Od 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu, 1.567 osoba je evakuisano širom zemlje, a kako navodi ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti, taj broj bi mogao porasti kada voda prelije branu u pokrajini Sjeverni Chungcheong.

Pokrajinske vlasti saopćile su da se naredbe lokalne samouprave za evakuaciju odnose na više od 7.000 osoba.

Od devet sati ujutro po lokalnom vremenu, više od 2.700 tona vode u sekundi uticalo je u branu Goesan, što je maksimum koji može ispustiti.

Korejska željeznička korporacija saopćila je da će zaustaviti saobraćaj zbog klizišta, poplavljenih tračnica i kamenja koje se obrušio na prugu.

Spori voz je iskočio iz šina u petak navečer kada je klizište pokrenulo zemlju i pjesak preko pruge u pokrajini Sjeverni Chungcheong, saopćilo je ministarstvo saobraćaja. U vozu nije bilo putnika.

Na sastanku s vladinim agencijama u subotu, premijer Han Duck-soo pozvao je vojsku da se aktivno uključi u spasilačke aktivnosti, i sarađuje s vladinim zvaničnicima na mobilizaciji opreme i ljudstva, prenosi Reuters.