Crna hronika Top

U Siriji poginulo 11 osoba u napadu pripadnika Islamske države

Najmanje 11 ljudi, većinom civila, ubijeno je u napadu u centralnoj Siriji za koji je odgovorna džihadistička grupa “Islamska država”, saopćili su ratni posmatrači.

Grupa Islamska država “napala je u subotu oko 75 ljudi koji su sakupljali tartufe u području Palmire, u istočnom selu Homsa”, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U napadu je ubijeno “deset civila, uključujući ženu te jedan pripadnik sirijskih režimskih snaga”, navodi se, dodajući da se drugi vode kao nestali.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je o napadu, ali je navela manji broj mrtvih, navodeći da su “teroristi IS-a pucali iz mitraljeza i ubili četiri civila, uključujući jednu ženu”.

“Deset drugih je ranjeno u napadu, neki su ‘kritično'”, dodala je novinska agencija.

Nakon što su džihadisti izgubili posljednje dijelove teritorija, nakon vojnog napada koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u martu 2019., njegovi ostaci uglavnom su se povukli u pustinjska skrovišta na istoku zemlje.

Od tada su koristili skrovišta kako bi postavili zasjede kurdskim snagama i sirijskim vladinim trupama, dok su nastavljali s napadima u Iraku.

Mnogi ljudi, uključujući žene i djecu, bili su meta posljednjih godina dok su tražili tartufe u središnjim, sjeveroistočnim i istočnim područjima Sirije.