Crna hronika Top

U stampedu na nogometnom stadionu u Salvadoru poginulo 12 osoba, 100 teže povrijeđeno

Dvanaest osoba poginulo je u stampedu na stadionu u Salvadoru, gdje su se nogometni navijači okupili na lokalnom turniru, navodi se u izvještaju lokalne policije, prenosi AFP.

Prema prvim informacijama vlasti, radilo se o grupi navijača koja je pokušala da uđe na stadion Cuscatlan, u glavnom gradu centralnoameričke države San Salvadoru, kako bi gledali utakmicu Alianze i FAS-a. 

Ministar zdravlja Francisco Alabi rekao je da bolnice u zemlji pružaju medicinsku njegu povrijeđenima.

“Oko 100 osoba prevezeno je u bolnice u teškom stanju, neki od njih su pokazivali znakove gušenja i druge vrste povreda”, izjavio je Carlos Fuentes, glasnogovornik grupe spasilačkih službi Comandos de Salvamento. Dodao je da je stampedo očigledno počeo kada su kapije stadiona pale, zbog čega su ljudi počeli da se guraju.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele rekao je da će PNC i Ured državnog tužioca istražiti incident i da će odgovorni biti kažnjeni. 

“Istražit će se svi: timovi, treneri, stadion, liga, savez”, napisao je predsjednik na Twiteru, upozoravajući da bez obzira ko su krivci, neće ostati nekažnjeni.

Nogometni savez Salvadora je u saopćenju naveo da duboko žali zbog događaja na stadionu i izražava solidarnost sa porodicama povrijeđenih i poginulih. Savez će zatražiti izvještaj o tome šta se dogodilo i saopćiti informacije u najkraćem mogućem roku, navodi AFP.

Tragedija u El Salvadoru dogodila se sedam mjeseci nakon što je 135 osoba, uključujući više od 40 djece, poginulo u stampedu nakon nogometne utakmice u Malangu u Indoneziji, kada su navijači upali na teren. Indonezijski policajac i dvojica zvaničnika utakmice osuđeni su na 12 do 18 mjeseci zatvora zbog tog incidenta, prenosi STA.