Crna hronika Top

U sukobima oružanih frakcija u Tripoliju 27 ubijenih i 106 ranjenih osoba

U razmjeni vatre između dvije vodeće oružane grupe u libijskoj prijestolnici Tripoliju ubijeno je 27 i ranjeno 106 ljudi, saopćeno je u srijedu iz centra urgentne medicine.

Centar  koji pruža hitne zdravstvene usluge na zapadu Tripolija  objavio je “privremenu” cifru žrtava na svojoj Facebook stranici tokom noći.

Sukobi između uticajne 444. brigade i Al-Radaa ili Specijalnih snaga za odvraćanje, dvije od bezbrojnih milicija koje se bore za vlast od svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Moamera Gadafija 2011. godine, izbili su u ponedjeljak navečer i trajali su do utorka.

Ukupno 234 porodice evakuirane su s područja fronta u južnom predgrađu prijestolnice, skupa s desecima ljekara i medicinskih sestara koji su ostali zarobljeni u borbama dok su se brinuli za ranjene, saopćio je centar.

Tri poljske bolnice i šezdesetak vozila hitne pomoći poslani su u to područje kada su izbile borbe.

Sukobi su izazvani zatvaranjem načelnika 444. brigade, pukovnika Mahmuda Hamze, od strane suparničkih snaga Al-Radaa u ponedjeljak, saopćio je zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova.

U utorak navečer, socijalno vijeće u jugoistočnom predgrađu Soug el-Joumaa, uporištu snaga Al-Radaa, objavilo je da je postignut dogovor s premijerom Abdelhamidom Dbeibahom, šefom vlade koju priznaju UN sa sjedištem u glavnom gradu, da Hamzu izruči “neutralnoj strani”.

U televizijskom saopćenju, vijeće je navelo da će primirje uslijediti nakon premještaja zapovjednika snaga i u utorak navečer su borbe utihnule.

Obje oružane grupe povezane su s Dbeibahovom vladom, jednom od dvije suparničke administracije koje se bore za vlast, mijenjajući saveze s milicijama na terenu.

U maju su se dvije strane satima sukobljavale u Tripoliju, također nakon hapšenja pripadnika 444. brigade.

Libija je prošla kroz više od decenije sukoba nakon pobune koju je podržao NATO i u kojoj je svrgnut Gadafi.

Period relativne stabilnosti naveo je Ujedinjene nacije da izraze nadu da će ove godine biti održani ranije odgođeni izbori, a posljednje borbe pokrenule su međunarodne pozive na suzdržanost.

Misija Ujedinjenih nacija za podršku u Libiji (UNSMIL) u saopćenju je navela da “sa zabrinutošću prati” pogoršanje sigurnosti u libijskoj prijestolnici i uticaj toga na civile.

“Sve strane moraju sačuvati sigurnosne pomake postignute posljednjih godina i rješavati razlike kroz dijalog”, saopćio je UNSMIL.

Ambasade Britanije, Francuske, Evropske unije i Sjedinjenih Država ponovile su poziv UN-a na deeskalaciju.

Izbori u Libiji trebali su biti održani u decembru 2021., ali su sporenja, uključujući i to ko bi mogao biti na biralištima, doveli do njihovog prekida na neodređeno vrijeme, iako UN radi na tome da okonča probleme, prenosi AFP.