Politika Vijesti

Crnadak: NSD-ovo povlačenje odluke o referendumu najveće poniženje NSRS

Međunarodni sekretar PDP-a Igor Crnadak smatra da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH katastrofalna po RS i kredibilitet njenih institucija.

SNSD je poništavanjem odluke o referendumu donio najveću sramotu i poniženje Narodne skupštine RS, jer ništa nije dobijeno zauzvrat“, ocijenio je Crnadak na današnjoj konferenciji za novinare u Banja Luci.

On smatra da u pregovorima predstavnika RS-a i EU o reformi pravosuđa u BiH komesar za proširenje EU Štefan Fuele neće ispoštovati zahtjeve RS koji odnose na Sud i Tužilaštvo BiH.

Stavljanjem van snage odluke o raspisivanju referendumu poniženi su predsjednik Narodne skupštine RS, poslanici i lideri stranaka koji su ranije podržali referendum”, istakao je Crnadak.

On je pozdravio odluku Vlade RS o dodjeli 100.000 KM u Fond za pomoć osumnjičenim Srbima za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Crnadak je rekao da PDP podržava štrajk radnika “Željeznica RS”, ističući da njihovi zahtjevi nisu političke prirode, već ljudski.

Treba na odgovornost pozvati ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića i one koji su doprinijeli ovom teškom stanju radnika u `Željeznicama RS`“, smatra Crnadak.

 

Informer.ba