BiH Udarno Vijesti

Ćurguz: Generala Mladića proglasiti herojem

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz predložio je na današnjem mitingu u Banjaluci da general Ratko Mladić bude proglašen herojem odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Srbi su uvijek branili ono što je njihovo, a tuđe nam nije trebalo”, poručio je Ćurguz pred više od 12 000 okupljenih građana koji su došli iz svih krajeva Srpske na miting podrške generalu Ratku Mladiću.

Ćurguz je na banjalučkom Trgu Krajine predložio RS-a  da odmah rebalansom budžeta odredi finansijska sredstva za potrebe odbrane optuženih za ratne zločine u Hagu – bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića i za optužene pred Sudom BiH.

On je predložio da Vlada RS naloži Centru za istraživanje ratnih zločina da odredi stručni tim za odbranu optuženih u Hagu i tim za odbranu optuženih pred Sudom BiH koji bi bio sastavljen od vrhunskih stručnjaka iz različitih oblasti.

Predsjednik BORS-a predlaže Vladi da odmah detaljno izuči optužnice protiv Karadžića i Mladića, da istraži i argumentovano pobije navode tih optužnice, posebno za svaku tačku, prije svega, za udruženi zločinački poduhvat i genocid koji se diže na nivo organinizovan sa vrha Srpske.

Treba se strukom suprostaviti jednoj slici koja je godinama kroz organizovani medijski rat stvarala o srpskom narodu i pojedincima koji su ga vodili u odsutnom momentu i ukazati na sve podvale i smišljene propuste koji su činjeni svih ovih godina, kroz neke kvazi komisije koje su pod raznim pritiscima pravile izvještaje sa naručenim mišljenjem, poput komisije za Srebrenicu“, ocijenio je Ćurguz.

On smatra da je potrebno da sva mjesta, koja se navode u optužnici, budu detaljno istražena i argumentovano dokazana i da bude preduzeta jaka diplomatska aktivnost da bi se slika o Srbima “kao lošim momcima” mijenjala u sliku kakvi oni zaista i jesu, prije svega, pravdoljubivi.

“Potrebno je rad Tužilaštva i Suda BiH urediti kroz zakonska rješenja sa izuzetno aktivnim učešćem u radu Evropske komisije, koja mora poštovati standarde o ravnopravnosti naroda, jer institucije BiH sadašnjim radom ugrožavaju prava srpskog naroda“, zaključio je Čurguz.

Centralni miting podrške generalu Ratku Mladiću završen je nešto prije 13.30 časova na Trgu Krajine u Banjaluci bez incidenata.

 

Srna/Informer.ba