BiH Vijesti

Cvijan Tomanić 18. oktobra počinje izdržavati kaznu zatvora

BIRN BIH
Cvijan Tomanić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 18. oktobra će stupiti na izdržavanje sedmogodišnje kazne zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Zvornika, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Osuđenom Cvijanu Tomaniću je dostavljen uputni akt za stupanje na izdržavanje izrečene kazne zatvora i dužan je javiti se dana 18. oktobra 2022. godine u Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine”, rečeno je iz Suda BiH za BIRN BiH.

U augustu ove godine Apelaciono odjeljenje Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Tomanić osuđen na sedam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika.

Tomanić je proglašen krivim da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), s drugim mještanima došao u selo Glumina kod Zvornika krajem maja ili početkom juna 1992. tražeći preostale muškarce koji su se krili u šumi, a kada su trojica izašla iz šume, optuženi je s drugima udarao Mehdina Halilovića rukama i nogama.

Vijeće je zaključilo da je Tomanić pucao oko nogu Bajazita Behljuljija, a kada je on pokušao pobjeći, optuženi i Milan Kandić, koji je preminuo, pucali su u njega i on je pao, da bi potom jedan od mještana pucao iz pištolja u Behljuljija.

prvostepenoj presudi se navodi da su druga dvojica muškaraca odvezena, a da su njihovi ostaci pronađeni u grobnici na Crnom vrhu.

“Vijeće je našlo da je Tomanić, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne pripadnosti”, zaključilo je Prvostepeno vijeće.

Tužilaštvo je u žalbi početkom jula zatražilo izricanje veće kazne, dok su Tomanić, koji se nije pojavio na ovom ročištu, i njegov branilac zatražili manju kaznu ili da se presuda preinači u oslobađajuću.

BIRN BiH je ranije pisao da su ove godine trojica osuđenih za ratne zločine u Rogatici, Vlasenici i Srebrenici te Prozoru upućeni na izdržavanje kazni zatvora. Božidar Perišić i Rade Garić, pravosnažno osuđeni za ratne zločine počinjene u Rogatici, odnosno u Vlasenici i Srebrenici, stupili su na izdržavanje kazne tokom ove godine, dok je Enver Buza, nakon višemjesečnog odlaganja, početkom augusta počeo sa izdržavanjem kazne zatvora za zločine u Uzdolu kod Prozora.

BIRN BIH/Informer.ba