Region Udarno Vijesti

Danas ističe rok za žalbu na izručenje Mladića Hagu

Danas ističe rok za podnošenje žalbe na rješenje istražnog sudije Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu o ispunjenosti uslova za izručenje zločinca Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Mladićev advokat Miloš Šaljić najavio je da će žalbu na  rješenje uložiti posljednjeg dana, odnosno danas, i da će je sudu poslati najvjerovatnije poštom.

On je najavio da će danas od istražnog sudije tražiti da Mladića pregleda nezavisan tim ljekara i utvrdi “pravo zdravstveno stanje”, ocijenivši da je za njegovog branjenika potrebno stacionarno liječenje.

Petoro sudskih ljekara, koji su pregledali Mladića, zaključilo je da on ima psihorganski sindrom, što podrazumijeva gubitak spoznaje i nesposobnost pamćenja, ali da je sposoban za suđenje. Porodica, međutim, smatra da zaključak ljekarske komisije ne odgovara dijagnozi i poziva haške eksperte da dođu i uvjere se u zdravstveno stanje Ratka Mladića.

Nakon što žalba Mladićevog advokata stigne u sud o njoj će odlučivati vijeće od troje sudija, koje u roku od tri dana treba da donese odluku. Ukoliko vijeće odbije žalbu, rješenje o izručenju će postati pravosnažno i biće proslijeđeno na potvrdu ministrku pravde Srbije.

Zamjenik predsjednika Haškog suda Mehmet Ginej izjavio je juče da bi Mladić mogao bi da bude prebačen u pritvor Haškog tribunala u ponedjeljak ili utorak.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da datum i vrijeme izručenja Mladića u Haški tribunal neće biti saopšteni zbog rizika.

 

Srna/Informer.ba