BiH Top Vijesti

Danas protesti studenata u Sarajevo: Evo i zašto

Studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija danas će u 11:45 sati održati protest u Sarajevu zbog sramnog ponašanja njihovih kolegica koje su na Dan žalosti u Federaciji BiH 11. jula na svojim Instagram profilima negirale genocid i veličale ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Protesti će biti održani u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, tačnije ispred Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

“Pozivamo sve kolege, kako sa našeg, tako i sa drugih fakulteta Univerziteta u Srajevu da nam se pridruže i da zajedno pokažemo naš stav po pitanju dešavanja, te da zatražimo sankcije za kolegice”, naveli su studenti.

Nakon nedoličnog ponašanja studentica reagovao je i dekanat fakulteta.

“Fakultet je 12. jula zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice na društvenim mrežama, kao i o sadržaju privatne prepiske između studenata te da je dekan fakulteta već jutros poduzeo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave”, navedeno je u saopćenju fakulteta koje potpisuje dekan Jasmin Ahić.