BiH Izdvojeno Vijesti

Danas u Sarajevu konferencija o zapadnom Balkanu

U Sarajevu će danas biti  otvorena međunarodna konferencije o zapadnom Balkanu pod nazivom “Napredak, stagnacija ili regresija”.

Konferencija, koja će u orgaizaciji Centra za transatlantske odnose (SAIS) pri Johns Hopkins Univerzitetu i Američko-bosanska fondacija trajati do 15. juna, okupit će brojne učesnike iz Sjedinjenih Država i Evrope, pripadnike civilnog društva, akademske zajednice i političkih grupa.

Organizatori i učesnici konferencije najavili su u subotu na  pres-konferenciji da će ovo biti jedna od najznačajnijih teorijskih i političkih konferencija od kraja rata u BiH.

Skup su podržali Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu, a ministar Emir Suljagić i prorektor Samir Arnautović kazali su da su pružili podršku konferenciji jer je to nastavak internacionalizacije obrazovanja u BiH.

Viši stručni saradnik SAIS-a i bivši savjetnik za evropska pitanja Michael Haltzel kazao je da je trenutak u kome se održava konferencija veoma važan zato što se održava u vrijeme velikih političkih promjena u regiji i BiH.

Uvjereni smo da je održavanje ove konferencije važan pokušaj u vraćanju zapadnog Balkana na radarski monitor’ SAD-a i zapadne Evrope“, dodao je on.

Saradnik SAIS centra u Washingtonu Vedran Džihić također je napomenuo da je cilj ove konferencije intenzivnije vraćanje SAD-a u BiH, jer bez aktivnog dijaloga SAD-a i Evropske unije BiH neće moći razriješiti suštinske probleme koje su nastali u Daytonu i koji su produbljeni dosadašnjom političkom praksom.

Najavio je da će na konferenciji biti niz američkih predavača, a delegaciju će predvoditi pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton zadužen za Evropu i Euroaziju Philip Gordon, koji će održati i govor o principijelnoj politici SAD-a prema zapadnom Balkanu.

Na novinarsko pitanje o trenutku u kojem se konferencija održava u smislu da će uskoro biti formirana vlast na državnom nivou, Haltzel je kazao da ovako dug proces formiranja vlasti nije oborio svjetski rekord, ali je vrlo blizu toga te da je očekivao da će taj proces do sada biti završen.

Na kraju je ocijenio da BiH ima demokratsku budućnost koja će za končan rezultat imati potpunu integraciju u euroatlantske tokove, odnosno priključenje BiH u NATO i Evropsku uniju.

 

Fena/Informer.ba