BiH Vijesti

Danas u Sarajevu se doržava “Trka protiv droge”

U Sarajevu će se u subotu održati “Trka protiv droge” u organizaciji Udruženja PROI i Općine Stari Grad a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić u petak je na pres-konfrenciji podržao ovaj projekt i rekao da veliki broj građana BiH, posebno omladine, poseže za drogom te se ne treba baviti samo posljedicama nego treba djelovati i preventivno.

Samir Ibišević, predsjednik Udruženja PROI, naglasio je da ovo udruženje već devetu godinu organizira “Trku protiv droge” i da je njen cilj promocija zdravog načina života i zabave bez droga i alkohola.

Goran Lujić, šef Policije Brčko Distrikta, govorio je o velikom doprinosu koji daje policija u borbi protiv opojnih sredstava i iznio podatke da je na području toga distrikta pronađeno 16 kg droge, dvije laboratorije za preradu, te je 250 osoba procesuirano.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je rekao da je zloupotreba droge danas, osim terorizma i trgovine bijelim robljem, jedan od najvećih svjetskih problema. “Svjedoci smo da se svakodnevno ulažu napori da bi se ove nepoželjne pojave iz društva ili u najmanju ruku stavile pod kontrolu“, rekao je.

Predstavnica UNDP-a Klelija Balta dajući podršku ovoj akciji, rekla je da učesnici nisu sami “jer mladi diljem BiH su s vama, i to je prirodna aktivnost i borba protiv droge“, i dodala da je po posljednjim informacijama WHO-a globalno 16 miliona ljudi korisnika droga, od kojih tri miliona žive s HIV-om, a u ukupan broj  korisnika droge u BiH je 2.765 osoba.

Saradnici i partneri Udruženja PROI su Općina Stari Grad Sarajevo, Ministarstvo sigurnosti BiH i UNDP.

Na pres-konferenciji u petak promoviran je i spot Ministarstva sigurnosti BiH “Dalje od zla“, a predstavnici Granične policije BiH izveli su pokaznu vježbu pronalaska droge s obučenim psima i lišavanje slobode iz vozila u pokretu.

Trka protiv droge” održava se u subotu u Atmejdan parku u Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba