Politika Udarno Vijesti

Današnji fašizam i nacizam imaju obilježje i u antiislamizmu

Današnji fašizam i nacizam su pored antisemitizma dobili dodatno obilježje u antiislamizmu, ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gostujući danas kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Bosna i Hercegovina se brani antifašizmom”.

Dodao je da je danas u modernim, demokratskim zemljama, gdje možemo govoriti o klicama i začecima fašizma, pored antisemitizma, fašizam dobio novo obilježje u antiislamizmu.

Komišić je naglasio da se antiislamizam ogleda zastupanjem raznih politika, odnosno djelovanjem određenih političkih stranaka i pokreta u demokratskim zemljama, te je dodao da BiH mora biti osobito osjetljiva kada je riječ o ovoj pojavi.

Izjavio je i da mu je čast biti uvodničar baš o ovoj temi jer je sutra 9. maj, dan kada se proslavlja civilizacijska pobjeda – Dan pobjede nad fašizmom.

“Taj civilizacijski praznik i kapitulacija fašističkih i nacističkih režima, nažalost, nije otrijeznila svijet, a nije otrijeznila ni nas na ovim prostorima koji smo bili jedni od najvećih žrtava u borbi protiv fašizma i nacizma“, smatra Komšić.

Pozvao  je intelektualce, medije i institucije da budu ‘budni’ kada je riječ o takvom zlu kao što je fašizam i nacizam.

Komšić je uporedio fašizam i nacizam iz polovine dvadesetog stoljeća (1940.-1945) s onim koji se dogodio BiH na kraju XX stoljeća, kada su se prostori bivše Jugoslavije sudarili s novim modificiranim valom fašizma i nacizma, čiji su tvorci i kreatori bili oni koji su pozivali na borbu protiv fašizma, poput Slobodna Miloševića i njegovih sljedbenika koji su kreirali Miloševića i cijelu tu ideju.

“Neka 9. maj bude prilika da obilježimo taj dan, ali i prilika da nas podsjeti da uvijek moramo biti oprezni kada je riječ o fašizmu i nacizmu, jer to zlo ma koliko izgledalo malo ima sposobnost da vrlo brzo preraste u globalnu katastrofu”, naglasio je Komšić u izjavi novinarima prije početka sesije.

Govoreći o ovoj temi pred intelektualcima “Kruga 99”, Komšić je naglasio da se pojam fašizma i nacizma veže za zapadne demokratije.

Osvrnuo se i na rat u BiH iz devedesetih godina kazavši da su korijeni tog zla nastali u bh. susjedstvu, a to je bio takozvani regionalni fašizam i nacizam, dodajući da takvo zlo još postoji, ali da je ograničeno demokratskim institucijama.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Sulejman Redžić kazao je da se Jugoslavija nije raspala zahvaljujući demokratskim trendovima, nego određenim oblicima koji se mogu dovesti u vezu s fašističkim djelovanjem.

Po njegovim riječima, u postdejtonskoj BiH prisutni su trendovi određenih oblika fašizacije koji dolaze iz različitih političkih blokova, te su zbog toga neophodne političke akcije koje će spriječiti ova djelovanja.

Dodao je i da međunarodna zajednica, kroz različita tijela, lažno prikazuje stanje u BiH kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je neophodna organizacija “svebosanskog kulturno-političkog sabora”, koji bi se odredio spram negativnih trendova na političkoj sceni i pronašao adekvatnije rješenje kada je riječ o opstojnosti i kontinuitetu BiH, kao međunarodno priznate države u postojećim granicama.

Fena/Informer.ba