Intervju Vijesti

Denis Bećirović: Pokušat ću smirivati strasti u zemlji

Novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović, u svom prvom intervjuu štampanim medijima nakon preuzimanja funkcije u najvišem zakonodavnom tijelu BiH, za „Dnevni avaz“ obećava kako će dati sve od sebe da u naredne četiri godine promijeni imidž ove institucije u BiH i inozemstvu.

Pozitivna atmosfera

Ocjenjuje da je formiranje Predstavničkog doma veoma značajan i pozitivan korak za cijelu državu, uz konstataciju da je za njega lično velika odgovornost i čast biti na čelu najvišeg zakonodavnog organa BiH.

Kako komentirate činjenicu da Vas je na poziciji člana Kolegija Predstavničkog doma podržao SDS, a da je SNSD, koji bi trebao biti znato bliži socijaldemokratskoj orijentaciji, glasao protiv Vašeg imenovanja?

Bećirović: Glasanje u Predstavničkom domu bio je demokratski čin poslanika. Poslanike su birali građani i narodi ove zemlje i oni su glasali onako kako su procijenili da treba. Ne bih se puno osvrtao ko jeste, a ko nije glasao. Želim biti predsjedavajući koji će povezivati ljude i narode. Svi pomalo moramo napraviti ustupke da bismo dobili zajednički benefit. Političke stranke u Parlamentu BiH ne trebaju biti protivnici, već politički konkurenti koji će se nadmetati s ciljem stvaranja progresa za BiH.

Otvorena pitanja

Iako ste očekivali da Vaš drugi zamjenik bude Zvonko Jurišić iz HSP-a, tijesna većina u drugom krugu glasanja presudila je da Vam se u Kolegiju Predstavničkog doma pridruži Božo Ljubić iz HDZ-a 1990. Hoće li to utjecati na dobru atmosferu u Kolegiju?

Bećirović: Već smo stvorili pozitivnu atmosferu, gdje smo svi svjesni važnih reformi za BiH. U tom smislu nisam ni ja birao ko će biti moji zamjenici niti su oni birali ko će biti predsjedavajući. Međutim, na nama je da napravimo maksimalne pomake u državi. Očekujem da ćemo zajedničkom sinergijom Parlamenta i Predsjedništva pokušati ubrzati ove procese i napraviti deblokadu učešća predstavnika BiH u važnim institucijama.

Protekle četiri godine Kolegij Predstavničkog doma vrlo rijetko je mogao postići saglasnost zbog čestih blokada iz RS. Strahujete li da ćemo i naredne četiri godine gledati sličan scenarij?

Bećirović: Trenutna kriza koja objektivno postoji u našoj zemlji nije proizvedena u posljednjih šest mjeseci. Posljednje četiri godine, blago rečeno, bile su neuspješne i ova novoformirana vlast od toga trpi štete. Zbog toga mislim da strpljivo, mudro i odlučno moramo praviti neke korake naprijed. Pokušat ću djelovati kao analgetik i smirivati strasti u zemlji.

Ko bi, prema Vama, mogao činiti parlamentarnu većinu u naredne četiri godine i hoće li ovih dana biti međustranačkih razgovora o toj temi?

Bećirović: Teoretski, u ovom trenutku moguće je na dva načina formirati Vijeće ministara i parlamentarnu većinu. Prvi je da nju čine entitetska većina iz FBiH i drugog entiteta, odnosno one većine koje su formirale entitetske vlade. Druga mogućnost je da bude formirana parlamentarna većina u malo širem okviru koja bi imala kapacitet za ustavne promjene. Sva su ta pitanja još otvorena.

Na red će doći i osjetljive odluke

U proteklom mandatu, kada ste bili poslanik, predlagali ste da se zakonodavnim putem zabrani rad fašističkih i neofašističkih organizacija, da se donese zakon o državnim praznicima, zakon u oduzimanju nelegalno stečene imovine… Jeste li optimista da će u narednom periodu sazreti politička klima za usvajanje tih zakona?

Bećirović: Već sam rekao da za donošenje odluka nije dovoljna samo jedna strana, već mora postojati konsenzus. Trebamo početi rješavati ono oko čega se možemo dogovoriti. Ona osjetljivija pitanja kad-tad doći će na dnevni red. Sad trebamo početi rješavati ono što možemo.

Moguće skraćenje godišnjih odmora

Bećirović: Trenutno su na čekanju 24 zakona, 78 izvještaja, 63 međunarodna sporazuma, 53 izvještaja o reviziji institucija… Pokušat ćemo maksimalno to ubrzati. Evo, reći ću vam i da ću na narednoj sjednici kolegija predložiti da ove godine skratimo godišnji odmor u slučaju da tokom juna i jula ne uspijemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme – ističe Bećirović.

 

Dnevni avaz/Informer.ba