BiH Politika Top Vijesti

DF i HDZ ipak ostaju zajedno u Vladi ZDK

Predsjednici klubova političkih stranaka, koje čine Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, danas će odlučiti da li će sjednica SZDK, ipak, biti održana u petak, 23. decembra – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SZDK Dejan Kovačević.

– Danas ćemo, s početkom u 15 sati, imati sjednicu Kolegija. Moj će prijedlog biti da se sjednica SZDK održi u petak, 23. decembra, ali to će zavisiti od stava predsjednika klubova. Na sjednici ćemo se dogovarati o terminu početka sjednice – najavljuje Kovačević.

On najavljuje kako bi u petak trebao biti potvrđen i izbor nove Vlade ZDK, koju je predložila mandatarka Amra Mehmedić iz Zenice.

To znači da će, uprkos ulasku u Vladu ZDK ministara iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a čemu su se protivili u Kantonalnom odboru Demokratske fronte, ministri HDZ-a biti i u sastavu nove Vlade ZDK.

Prvobitno potpisani koalicioni sporazum šest stranaka, među kojima nije bio HDZ, podrazumjevao je konsenzus za ulazak u koaliciju novih stranka. DF će, kako je najavio predsjednik Povjereništva KODF-a ZDK Goran Bulajić, ostati član koalicije te će participirati u Vladi ZDK.

-Postavlja se pitanje da li ostati u koaliciji ili napustiti ovu, po meni, dobru priču. Odlučili smo se ostati. Uostalom, mi i nismo vodili razgovore s HDZ-om, a naše pozicije u Vladi ZDK nisu dirane. HDZ je ušao na osnovu sporazuma te stranke sa Osmorkom – kazao je Bulajić, koji dodaje da, ako im smetaju, neka ih “izbace iz koalicije i Vlade ZDK”.

 

Fena/Informer.ba