Politika Udarno Vijesti

Dijalog o reformi pravosuđa nije ukidanje prava na referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da otvaranje dijaloga o reformi pravosuđa u BiH ne znači da se time ukida pravo Republike Srpske na referendum, jer njene vlasti imaju mogućnost da ga ponovo raspišu ako Evropa kaže “mi smo se šalili”.

Dodik smatra da je Republika Srpska napravila kapitalan pomak u pogledu svoje pozicije kada je riječ o pregovorima, strukturalnom dijalogu o pravosuđu, ali i o svim drugim reformama, kao i da da će razgovori sa EU o reformi pravosuđa u BiH biti dobro polazište za sve buduće reforme koje su do sada bile blokirane zbog pojedinih političkih struja iz Sarajeva.

“Sada se dobro zna šta RS traži – to je da se afirmiše pravo u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, da smo mi – RS – strana u svim procesima koja se pita i donosi odluke, što znači da se o svakoj odluci, koja dolazi na nivo BiH, prvo mora da se izjasni RS, odnosno Narodna skupština ili narod na referendumu“, rekao je sinoć Dodik za BN televiziju.

Svima mora biti jasno, ističe Dodik, da RS nije odustala od referenduma kao demokratskog prava, ali da to u ovom trenutku nije neophodno, jer je Evropa spremna za reforme.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva da referendum, na bazi odluke koju bi ponovo donio parlament Republike Srpske o bilo kom pitanju, pa i o ovome, može da bude raspisan u budućnosti.

“Ako kredibilitet Evrope i ako Evropa bude u poziciji da kaže `mi smo se šalili`, mi u RS ponovo imamo mogućnost da to uradimo, da raspišemo referendum“, poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska postigla veliki uspjeh s obzirom da je u Banjaluci bila šef evropske dipolmatije Catherine Ashton i da na bazične pregovore u BiH već u junu dolazi evropski komesar Štefan File.

“Sama činjenica da su EU i SAD spremni da uđu u dijalog o reformi pravosuđa je uspjeh. Ovo je priča iz koje su eliminsani OHR i visoki predstvanik i ostali faktori međunarodne zajednica koji su činili neustavne poteze i čemu se moralo stati u kraj”,
ocijenio je Dodik, zapitavši da li je moguće da neko poslije posjete Ashtonove Banjaluci postavlja pitanje o tzv. gubitnicima i dobitnicima.

 

Srna/Informer.ba