Izdvojeno Region Vijesti

Diplomate obećale Mladiću pristojnu sahranu

Hapšenje generala Ratka Mladića je iscenirano i rezultat je pregovora diplomata koji su godinu dana pokušavali da isposluju dogovor o njegovoj predaji, piše danas list “Irish Independent”.

List navodi, pozivajući se na obavještajne zapadne izvore, da je sporazum postignut nakon što je Mladiću rečeno da će njegova porodica biti zbrinuta.

Postavljajući pitanja zašto se bivši srpski general, koji je govorio da će radije umrijeti od metka nego otići u Hag, tako tiho predao i zašto ga je štitio samo jedan stariji rođak, a ne obezbjeđenje spremno da da život za njega, list ističe da nevjerovatan odgovor na ova pitanja daju zapadni obavještajni izvori.

“Daleko od akcije slične hvatanju Bin Ladena, Mladićevo hapšenje potpuno je iscenirano, a sporazum je na kraju postignut tako što se igralo na jedinu slabu tačku Mladića – njegovu porodicu”, kažu izvori.

Neimenovani zapadni diplomata rekao je da su pregovori o Mladićevom hapšenju trajali više od godinu dana, većinom sa francuskim, britanskim i njemačkim zvaničnicima.

“Srbi su preuzeli odgovornost na sebe da riješe stvari sa njim. Garantovali su da će njegova porodica biti zbrinuta, kao i da će na kraju imati pristojnu sahranu”, navodi taj izvor.

Isti izvor navodi da je bolje za Mladića “da ide kao mučenik” u Hag nego da umre u u nekoj staroj zapuštenoj kasarni ili vučjoj jazbini u Srbiji.

“Nije bila nikakva operacija lova”, zaključuje taj izvor.

 

Informer.ba