Svijet Vijesti

Direktor IAEA-e predvodi tim koji će obići ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi,  izjavio je u ponedjeljak da je na putu ka ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je bila meta napada posljednjih sedmica, javlja AFP.

– Došao je dan, misija podrške i pomoći IAEA-e u Zaporožju je sada na putu – napisao je Grossi na Twitteru, rekavši da će tim UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju stići u najveću evropsku nuklearnu elektranu “kasnije ove sedmice”.

Na fotografiji uz njegovu objavu, šef IAEA je pozirao s timom od 13 ljudi koji su nosili kape i jakne bez rukava s logom nuklearne agencije.

Grossi je mjesecima tražio da posjeti lokalitet elektrane, upozoravajući na “veoma stvaran rizik od nuklearne katastrofe”.

Postrojenje u Zaporožju, koje ima šest ukrajinskih reaktora, okupirale su ruske trupe nedugo nakon što je Moskva započela invaziju 24. februara, i od tada se elektrana nalazi na prvoj liniji fronta.

Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za granatiranje kompleksa u blizini grada Energodara.

Ukrajinski operater elektrane Energoatom upozorio je u subotu na rizik od curenja radioaktivnih tvari i požara nakon novih raketnih udara.

Ujedinjene nacije pozvale su na prekid svih vojnih aktivnosti u području oko kompleksa.

Ukrajina se u početku plašila da bi posjeta IAEA legitimirala rusku okupaciju lokacije prije nego što je konačno podržala ideju o misiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak UN-ovu agenciju da pošalje tim što je prije moguće.

U noći između četvrtka i petka, elektrana je odsječena od ukrajinske nacionalne elektroenergetske mreže po prvi put u četrdeset godina postojanja nakon akcija agresorkse vojske, saopćio je Energoatom.

Nuklerarna elektrana Zaporožje ponovo je priključena u mrežu prošli petak popodne.

 

Fena/Informer.ba