Izdvojeno Politika Vijesti

Dirk Niebel: BiH je neophodan ubrzani politički proces

Ministar za privrednu saradnju i razvoj u Vladi Savezne Republike Njemačke Dirk Niebel kazao je danas da je podsticanje stabilnog političkog i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini od posebnog značaja za Njemačku.

Na pres-konferenciji koju je organizirala Njemačka ambasada u Sarajevu, Niebel je ocijenio da je u BiH neophodan ubrzani politički proces ukoliko želi dobiti status zemlje kandidata za EU.

Smatra da bi i njemački Bundestag podržao takav status za BiH ukoliko bi se formirala državna vlast i provela reforma Ustava.

Prema njegovim riječima, stoga je u prethodna dva dana u BiH vodio političke razgovore i posjetio projekte vezane za ekonomsku saradnju i razvoj.

“BiH sama određuje brzinu pristupa EU. Nama je stalo da preuzme odgovornost, a i ovom posjetom željeli smo da pokažemo koliko nam je važno da  dobije status kandidata za EU. BiH nije klasična zemlja kojoj je potrebna pomoć, kao zemlje u razvoju,  i želimo da se više angažira”, rekao je ministar Niebel koji se nalazi u zvaničnoj posjeti BiH, zajedno s predstavnicima njemačkog Bundestaga i predstavnicima njemačke privrede.

Govoreći  o ekonomskoj saradnji Njemačke i BiH istaknuo kako je njemački fokus na energetskom sektoru, zatim sektoru vodosnabdijevanja i otpadnih voda, na finansijskoj saradnji i javnoj upravi.

“Ovi sektori su pokazali da je BiH na dobrom putu i da ima dobar potencijal da bude vodeći izvoznik kada je riječ o obnovljivoj energije te da razvije mala i srednja preduzeća”, kazao je on.

Ministar Niebel je također istaknuo da je jučerašnja posjeta njemačke delegacije Srebrenici, odnosno Potočarima signal da se tako nešto ne smije više nikada ponoviti i da BiH treba ići brže u EU.

U toku rata a i u postratnom periodu, kako je kazao, Njemačka je u obnovu i ekonomski razvoj BiH uložila više stotina miliona eura, a prošle, 2010. godine, je odobreno dodatnih 107 miliona eura.

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) je posebno angažirano u oblasti dugoročnog ekonomskog razvoja, kao i unaprijeđenju demokratije i civilnog društva, a Njemačka banka za obnovu i razvoj (KfW) se svojim djelovanjem fokusira na poboljšanje energetskog snabdijevanja, kao i na komunalnu infrastrukturu u Bosni i Hercegovini.

Primjeri za ovo su subvencije za izgradnju hidrocentrale u Trebinju, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću kao i izgradnju novog vjetroparka u zapadnoj Hercegovini.

Pres konferenciji je prisustvovala i njemačka ambasadorica u BiH Ulrike Maria Knotz.

 

Fena/Informer.ba