Svijet Udarno Vijesti

Dječak koji umire pet puta godišnje

Mali Aron Svini pati od izuzetno rijetkog stanja poznatijeg kao sindrom iznenadne smrti i da mu nije njegove majke koja ga oživljava svaki put kada mu srce stane na po sedam i više minuta, ne bi imao niakvih šansi da preživi.

Otkako se prvi put srušio dok je gledao crtani film na televiziji, Aron je imao još četiri velika iznenadna srčana zastoja. Mama Džolejn (28) je zato prošla specijalnu obuku kako bi u svakom trenutku mogla da pomogne svom djetetu i vrati ga u život uz pomoć malog defibrilatora.

“Aron je trogodišnjak kao i svaki drugi. Ljekari su upozorili da ne bi smio uopšte da trči, ali ja ne uspijevam da ga zaustavim. Stalno trčkara po stanu i vozi svoj tricikl. Za mene kao majku predstavlja pravi užas kad vidim svog sina da doživljava potpuni kolaps organizma. Prvi put kad se to desilo, nisam imala predstavu šta bi trebalo da uradim. Bila sam očajna. Sada makar znam kako da mu pomognem, ali ne smijem da ga ostavljam samog, pa tako ne idem na posao, niti on u obdanište. On je u suštini srećan dječak. Svjestan je toga da nešto sa njim nije sasvim u redu, ali se odlično nosi sa tim”, ispričala je za “Dejli Mejl” hrabra Džolejn koja se sad trudi da organizuje seriju dobrotvornih akcija kako bi se za buduću Aronovu školu nabavio defibrilator.

Takođe, jedno od rješenja koje ljekari predlažu jeste da se dječaku pod kožu ugradi specijalni aparat koji će se automatski aktivirati kada Aronu srce ponovo bude stalo.

 

Telegraf.rs/Informer.ba