Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: BiH ne može imati jedinstvenu vladu niti su moguće ustavne promjene

Dodik je naglasio da će BiH ostati sa Vijećem ministara, “jer kao složena zemlja ne može imati vladu

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da nema potrebe za ustavnim promenama u BiH, već je dovoljno da se primjenjuje važeći Ustav.

Dodik je naglasio da će BiH ostati sa Vijećem ministara, jer kao složena zemlja “ne može” imati vladu i podvukao da su na tom planu bilo kakve “promene nemoguće“.

Razumijemo probleme u slučaju ‘Sejdić i Finci’ (odnosno da se omogući  pripadnicima svih manjinskih naroda u BiH da mogu biti izabrani na najviše funkcije u BiH, a ne samo kao dosad Srbi, Hrvati i Bošnjaci), a podržali bismo i osnovu koja bi omogućila donošenje zakona koji bi doveo do formiranja dvije izborne jedinice u FBiH za izbor člana Predsjedništva. U BiH, ako hoće da se održi kao bilo kakva zajednica, u budućnosti Hrvate moraju birati Hrvati“, dodao je Dodik.

On je u intervjuu “Večernjem listu” i ovom prilikom ponovio da Srbima treba da pripadnu četiri mjesta u Vijeću ministara, jer su to u prošlom mandatu imali Bošnjaci.

Po principu rotacije sada to pripada nama, u idućem mandatu trebalo bi da pripadne Hrvatima. Mislim da upravo taj održani kontinuitet rotacije, kompromisa i balansa političkog predstavljanja može da održi BiH, a ne da se uvlače pripadnici koje izaberu drugi predstavnici naroda“, kaže Dodik.

Predsjednik RS je takođe istakao da nikada nije bio protiv islama,” nego protiv  upotrebe islama u političke svrhe“, koju, kako kaže, “nesumnjivo žestoko primjenjuje” poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Da je jedna takva poruka koju je reis Cerić uputio prije izvjesnog vremena došla iz srpskog naroda, daleko bi se više digla javnost. Ta cinična i arogantna  međunarodna zajednica, naravno, prešla je preko toga“, naglasio je Dodik.

 

Tanjug/Informer.ba