Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: BiH se mora raspasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, da se u Srebrenici nije desio genocid već ratni zločin i da suđenje Ratku Mladiću ne može ugroziti opstanak RS-a, jer ne postoji kolektivna krivica.

Dodik je rekao da se u Srebrenici jula 1995. godine, “nesumnjivo desio zločin nad pripadnicima Bošnjaka” i da odgovorni za to moraju da odgovaraju. ˝Republika Srpska nastala je 1992. i ona je bila odraz težnje srpskog naroda˝, kazao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je ponovo optužio Haški tribunal da provodi “selektivnu pravdu”. Kao primjer je naveo slučaj Nasera Orića za kojeg je kazao da je prvobitno osuđen na dvije godine zbog zločina nad Srbima, a da je potom oslobođen. Dodik je kazao i da su na početku rata u BiH počinjeni zločini nad Srbima, navodeći kao primjer Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Dodik je upozorio da bi “arogancija muslimana iz Sarajeva” mogla razgraditi tu državu, uprkos nastojanjima međunarodne zajednice da se to ne dogodi. Odnos Sarajeva prema Republici Srpskoj, Dodik je nazvao patološkom nepodnošljivošću. Predsjednik Republike Srpske je upozorio i da će taj entitet braniti autonomiju unutar BiH i po cijenu da zemlja ne završi u EU.  ˝Ako nas ikada dovedu u poziciju da biramo između RS-a i EU, moj izbor će uvijek biti Republika Srpska˝, rekao je on.

Dodik je ponovio da Sarajevo ne doživljava kao svoj glavni grad i da ima neuporedivo veću ljubav prema Srbiji nego prema Bosni i Hercegovini. Na pitanje kako doživljava dolazak Catherine Ashton u Banju Luku, Dodik je kazao da je RS u tom pogledu bio uvažen. ˝Činjenica je da je od raspisivanja referenduma do tog našeg susreta bilo nekoliko važnih događaja, bila je sjednica Savjeta bezbjednosti, gdje je bio Inzko, koji je tamo lagao i tražio da SB verifikuje sve ranije donijete zakone na koje on ustvari nije ni imao pravo˝, kaže Dodik i dodaje da su jedino Amerikanci, Britanci i OHR, koji je njihov izdanak, tvrdili da referendum krši Dayton.

Što se tiče izjava mnogih da je sa Catherine Ashton postignut dobar dogovor, jer se na kraju niko nije osjećao poraženo i na pitanje zašto govori o uplakanom Sarajevu, odgovara da kada je Ashton došla u Sarajevo, to je bio napad na nju, na RS. ˝Ja nemam ljubav prema njima, nikoga ne mrzim, ali to je patološka nepodnošljivost prema Srbima i RS, i to će definitivno razgraditi BiH, jer arogancija muslimana iz Sarajeva je do te mjere izražena da nijedna hemija ne može spojiti tu priču˝, rekao je Dodik.

Proričući raspad BiH, Dodik je naglasio da se “ne mora desiti za njegova mandata”. Na pitanje kako će izgledati pregovori o reformi pravosuđa koje će voditi evropski komesar Štefan Fuele i hoće li biti prostora da se uvaže i argumenti Vlade RS-a, rekao je da nema tu iluziju da će se sve završiti na tom sastanku. ˝Mi sada možemo da iznesemo argumentaciju koju niko prije nije želio da čuje, i ako vidimo da se ne poštuje ustavni poredak u BiH i evropsko zakonodavstvo, onda to isključuje našu saglasnost da idemo prema EU. Referendum sada nije neophodan, ali se možemo vratiti na tu temu. Mnoge zemlje EU nemaju vrhovni sud, pa ne mora ni BiH˝, istakao je Dodik.

Na pitanje da li mu je strategija bila da jednim kamenom ubije nekoliko ptica, to jest da je izborio pravo da se priča o referendumu, postigao da se visoki predstavnik Valentin Inzko bori protiv jedne demokratske tekovine kao što je referendum, i pokazao da postoji razlika između EU i SAD-a oko budućnosti BiH, Dodik je rekao da Britanci, Amerikanci i Turci ne žele da vide zatvaranje kancelarije visokog predstavnika, a da ostali to žele.

Na pitanje može li bilo koji od tri naroda u doglednoj budućnosti da dođe u priliku da nametne svoje viđenje raspleta u BiH, Dodik kaže da je po Daytonu BiH imala samo šest zajedničkih institucija, a danas 83, od kojih za samo tri postoji saglasnost, a sve ostalo se nameće kao priča Evrope. ˝Postoji ljubav koju imaju Bošnjaci, ali svaka prekomjerna ljubav je iracionalna. Oni nikada neće upravljati ni Banjom Lukom, ni Trebinjem˝, nastavlja predsjednik Republike Srpske.

On navodi da je okrenutost prema Srbiji prisutna, da se od nje uvijek očekuje pomoć, da je ta ljubav daleko veća nego prema BiH, da je saradnja bila dobra i sa Koštunicom, kao što je odlična i sada sa Tadićem, Cvetkovićem, “jer mi poštujemo Srbiju ko god da je vodi.

 

Buka/Informer.ba