Politika Udarno Vijesti

Dodik danas slavi, Tadić ga podržava

Međunarodna zajednica nije odgovorila na prošlomjesečnu odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma na kojem građani tog entiteta treba da proglase nevažećim postojanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, a samim tim ništavnim i sve odluke i presude te dvije državne pravosudne instititucije. Prenosi San.

Riječi bez poteza

Jučer ujutro u zgradi OHR-a u Sarajevu sastali su se ambasadori država članica Vijeća za provedbu mira i nakon jednosatnog sastanka, razišli su se oko 10,30 sati. Niko od njih nije rekao nijednu riječ za javnost niti je Vijeće izdalo kakvo saopćenje. Visoki predstavnik Valentin Incko nešto kasnije je kazao da o problemu s referendumom nije ni razgovarano?Prema izvorima iz međunarodne zajednice, visoki predstavnik Incko je na zahtjev Evropske unije, odgodio odgovor na raspisivanje referenduma za koji se svi slažu da je direktni udar na Dejtonski sporazum i ustavni poredak države. I on i međunarodni zvaničnici već danima pričaju da će odluka o referendumu biti poništena, ali se to još uvijek nije dogodilo.

Visoki predstavnik nastavlja s konsultacijama s Briselom, a početkom iduće sedmice putuje u Njujor i Vašington gdje će razgovarati s predstavnicima Ujedinjenih nacija i američkim zvaničnicima. U Sarajevu bi trebalo da bude u četvrtak što se tumači kao davanje prilike vlastima Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom da same ponište odluku o raspisivanju referenduma.

Jasno je da to neće učiniti, bez obzira na Inckovu jučerašnju poruku preko beogradskih medija da je „referendum opasna politička avantura”.

Dodik mu nije ostao dužan, pa je i on preko beogradskih medija saopštio da neće odustati i da će se referendum svakako održati.

Podrška Beograda

– Siguran sam da građani BiH žele jače sudove, a ne slabije. Oni žele da svi koji su učestvovali u ratnim zločinima, svi koji su učestvovali u organizovanom kriminalu, svi koji su primali mito ili koristili politički položaj za nagomilavanje ličnog bogatstva budu procesuirani pred sudovima i kažnjeni – poručio je Incko i dodao da je odgovoran kako građani nikada više ne bi morali patiti zbog kratkovodosti ili igara moći koju igra mala grupa političara „i ja i međunarodna zajednica ćemo ispuniti tu odgovornost”.

– Nema odustajanja i povlačanja odluke o raspisivanju referenduma. Preduslov da Incko poništi našu odluku je da to objavi u Službenom glasniku BiH, a RS to nikada neće dozvoliti – otpisao je Dodik visokom predstavniku.

Predsjednik RS je dodao da Incko putuje u Ameriku da bi odbranio svoju odluku kojom je dozvolio formiranje legalne Vlade Federacije BiH.

– Ni narednih dana ništa ne očekujem. Ja danas slavim krsnu slavu Đurđevdan – rekao je jučer Dodik za beogradske medije.

Puna podrška Dodiku stiže i iz Beograda. Uputili su je Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije, i Dragan Todorović, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, poručujući mu da ne odustaje i ne odstupa akcentirajući da je Srbija na njegovoj strani.

Podrška mu je stigla i od Borisa Tadića, predsjednika Srbije koji je kazao da se protivi bilo kakvom nametanju rješenja u BiH uz ocjenu da bi bilo vrlo „opasno ako neki političari budu isključeni iz političkog života zbog najavljenog referenduma u RS i Srbija se tome protivi”.

Tadić je naglasio da „uprkos neprijatnim asocijacijama koje u BiH izaziva riječ referendum, najavljeno izjašnjavanje građana Republike Srpske o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH nema nikakve veze s teritorijalnom cjelovitošću zemlje”. Svakako, nimalo slučajno, predsjednik Srbije je, svrlo vješto, u sve upakovao i Kosovo:

Najvažnija stvar je očuvanje integriteta BiH i to nije samo politika uslovljena našim interesima na Kosovu, već je i pretpostavka mira. Piše San.

 

informer.ba