BiH Top Vijesti

Dodik: Erdogan veliki državnik i daje elan za rješavanje problema

Jutarnji list

Današnja posjeta predsjednika Turske -Bosni i Hercegovini je važna i daje elan za rješavanje problema – rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

– Nikada mi u Predsjedništvu BiH nismo imali toliki stepen saglasnosti u razgovoru s nekim, kao što to pokazujemo kada je u pitanju Erdogan. Želim istaći pitanja o kojima je Erdogan govorio. Uvijek izvršimo pomake, važna je stvar oko ličnih karata i mi to podržavamo kao i niz drugih pitanja. Do toga da se formira zajednički tim između zemalja da se bave energetikom – kazao je Dodik.

Erdogana doživljava kao velikog lidera i državnika, što je i na današnjem sastanku pokazao.

– Njegov odnos prema nama u BiH jeste sa emocijama i simpatijama, ali pragmatizam koji ukazuje na to na koji način treba rješavati probleme, a to je da mi svi ovdje trebamo zajedno donositi naša najbolja zajednička rješenja bez nekih mogućnosti da se to nameće sa strane. Najbolji dokaz za to je predsjednik Erdogan, koji je ovdje dolazio sa paketom pomoći BiH, a ništa nije politički uslovljavao. To je nešto što bi drugima trebao biti primjer – naveo je Dodik.

Podržava pristup da  BiH treba da očuva teritorijalni integritet, suverenititet u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

– Ustavna i Dejtonska BiH za nas Srbe nije problem. Neustavna i antidejtonska za nas je problem. U tom pogledu dijelimo određene vrijednosti vezano za Evropsku uniju, ali želim reći da smo izgubili značajno entuzijazam što se tiče Evropske unije. Iz pragmatizma Turska i dalje ostaje u nadi oko toga. Što se tiče NATO-a Turska je važna članica NATO-a i mi razumijemo njihove unutrašnje razloge koji su doveli do toga da bude članica u NATO-u. Jednako tako u BiH ne postoji konsenzus oko toga da BiH postane članica NATO-a. U tom pogledu na sceni imamo program reformi koji bi trebali raditi i koji je opet u zastoju i tamo piše da se tim programom ne prejudicira članstvo u NATO i to Erdogan savršeno dobro zna – istakao je Dodik na pres-konferenciji upriličenoj nakon sastanka.

 

Fena/Informer.ba