Politika Vijesti

Dodik: Eventualne sankcije značile bi udar na srpski narod

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da međunarodna zajednica neće dozvoliti da budu preduzete sankcije zbog najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, jer bi to značilo i udar na srpski narod i njegovu političku volju.

Dodik je naveo da ne vjeruje da će međunarodni zvaničnici sebi dozvoliti takvu vrstu političko-pravnog nasilja.

Predsjednik Republike Srpske izrazio je spremnost da se, poslije referenduma, razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH, i dodao da je moguće da RS donese novi zakon i da određena djela procesuiraju te dvije pravosudne institucije, ali u okviru zakona za koje je nadležna BiH.

“Drugi uslova je da se ovi organi ne miješju u pravosudni sistem RS. Ako se to ne prihvati mi ćemo donijeti republički zakon u kojem će biti odrebda da Zakon o sudu i tužilaštvu BiH ne važi u RS-u”, rekao je Dodik za “Ekstra magazin”.

Dodik je ponovio da je raspisivanje referenduma pokušaj odbrane Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako u tom dokumentu ima odredbi koji nisu povoljne za RS.

“Mi ipak poštujemo Dejton i ne želimo da prihvatimo tumačenja koja su data kroz formu `duha Dejtona””, napomenuo je Dodik i dodao da Republika Srpska ne traži nšta više od onog što joj prema Dejtonu pripada, naglasivši da će pravo na kraju pobijediti silu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kome bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

 

(Srna/Informer.ba)