BiH Top Vijesti

Dodik i Nikšić najavili procese koji će osigurati funkcioniranje institucija

Koalicioni partneri, koji su danas razgovarali u Doboju o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovini, kazali su da ostaju opredijeljeni da se taj proces nastavi te da će se razgovarati o svim temama kako bi se odblokirali procesi u BiH.

Visoki dužnosnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i predstavnici osam stranaka s kojima je potpisan sporazum o koalicionom djelovanju na državnom nivou održali su danas sastanak u Doboj na kojem su nastavili razgovore o implementaciji izbornih rezultata.

Na sastanaku bili lider SNSD-a Milorad Dodik kao i njegovi bliski saradnici Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Obren Petrović, Sanja Vulić, Boris Jerinić kao i Denis Šulić koji je, ranije je najavljeno trebao biti imenovan za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ali se od toga odustalo.

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević i Semir Efendić također su bili na sastanaku.

Ranije su Ogrešević i Efendić najavili moguće napuštanje koalicije zbog retorike Dodika kao i usvajanja Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS kojeg je Ustavni sud BiH stavio van snage 22. septembra, što su danas i učinili odustajući od zajendičkog formiranja vlasti na državnom nivou.

Dodik je nakon sastanka kazao da će se neće odustati od pitanja državne imovine, dodajući da je to pitanje koje će se rješavati putem dijaloga i da nema veze s formiranjem vlasti, pozivajući da se poštuju procedure za koje tvrdi da imaju uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu koje su naručene odlukama “stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH”.

 

Fena/Informer.ba