Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Inzko je na kraju ostao ”kao prazan balon”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je dolazak visokog predstavnika EU Catherine Ashton u Banja Luku i dogovor o referendumu pažljivo planirana politička strategija i dobitak za RS.

Dodik je napomenuo da je najava referenduma u RS uspjela da skrene pažnju EU i važnih političkih faktora na neka veoma bitna politička pitanja u BiH, ističući da je Ashton veoma značajna ličnost u EU i da je njen dolazak u Banja Luku politički veoma važan.

Prema njegovim riječima, referendum nije neophodan, jer je RS dobila šansu za dijalog i može da dobije ono što je tražila.

“Naša odluka o referendumu bila je veoma pažljivo planirana i mi smo Catherine Ashton doveli u Banjaluku u skladu sa standardima EU. To je jedan jako veliki uspjeh, jer su prihvaćene naše četiri tačke i veoma je relevantno to što će komesar za proširenje EU Štefan Fuele biti na čelu komisije koja će biti formirana”, rekao je Dodik za “Pres”.

Predsjednik RS-a ocijenio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije očekivao ovaj dogovor sa Ashton i da je bio je potupno zatečen ovim događajem.

“Inzko je došao veoma ostrašćen iz Amerike, s namjerom da pokaže mišiće, ali, sada je sve palo u vodu i na kraju je ostao `kao prazan balon`”, dodao je Dodik.

Na pitanje kakva je njegova vizija razvoja RS-a, Dodik je rekao da je to što samostalnija RS u okvirima EU i Daytonskog sporazuma, koji RS poštuje.

 

Srna/Informer.ba