Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Nema odustajanja od referenduma

Predsjednik Republike Srpske /RS/Milorad Dodik izjavio je da nema informacije da je Vijeće za primjenu mira (PIC) danas donio bili kakvu odluku i ponovio da RS nema namjeru da odustane od najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nemam informacije da je donesena ikakva odluka. Te odluke su za nas uvijek sporne, jer želimo da legalne institucije vlasti ovdje upravljaju i razgovaraju jer je to naše unutrašnje pitanje a ne pitanje kojim bi se bavili ambasadori stranih zemalja“, rekao je Dodik za Radio Beograd.

Predsjednik RS nije želio da komentariše nezvanične informacije da je Brisel sugerisao odgađanje odluke o tome da referendum bude poništen.

Što se nas tiče, odluka o referendumu je potpuno ustavno utemeljena, a Zakon o referendumu usaglašen sa najboljom evropskom demokratskom praksom“, rekao je Dodik.

On je istakao da je referendumsko pitanje od vitalnog interesa za RS. “Mi nemamo nameru da odustanemo i mi povučemo odluku. Sumnjivo je pravo visokog predstavnika da on donosi odluku o poništenju bilo koje odluke“, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta ukoliko visoki predstavnik Vlaentin Inzko eventualno zabrani referendum, Dodik je objasnio da je preduslov za primjenu takve odluke da se ona objavi u Službenom glasniku, a RS, kako je naglasio, to neće objaviti.

Obratićemo se parlamentu i parlament će poslije konsenzusa koji ćemo postići, sigurno donijeti valjane odluke”, rekao je Dodik.

On je naveo je da je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prilikom posjete Briselu primljen na najvišem nivou od ljudi koji se bave ovim pitanjima, te da je imao je veoma konstruktivne razgovore.

Vidljivo je da postoji strana za razgovore i razumijevanje za naše primjedbe koje su u suštini dovele do toga da se raspiše referendum“, istakao je Dodik.

Povodom Inzkove odluke da putuje u SAD gdje će razgovarati i sa predstavnicima UN i američkim zvaničnicima, Dodik je ocijenio da je cilj posjete da visoki predstavnik pribavi novu podršku “nezakonitim odlukama koje je ranije donio u Federaciji BiH/“.

Dodik je istakao da je veoma teško naći formalne razloge da bi neko poništio referendum. U svakom slučaju mislim da u RS postoji samosvijest koja je apsolutno u funkciji afirmacije naših prava“, istakao je Dodik.

Na pitanje šta se može očekivati narednih dana, on je odgovorio: “Ništa posebno“. “Ja sutra slavim krsnu slavu Đurđevdan“, dodao je Dodik.

Srna/Informer.ba