BiH Udarno Vijesti

Dodik: OHR, a posredno i PIC generatori krize u BiH u kojoj nema nikakvog napretka

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) je “recidiv i refleks nekih prošlih vremena, kada je i ono vladalo ovim prostorom, bez ikakave odgovornosti putem visokog predstavnika“.

Nije nevažno da se skupe predstavnici najmoćnijih zemalja svijeta i da pričaju o nekoj temi, priznaje on, ali i dodaje da PIC nikada “nije osudio pravno i političko nasilje visokih predstavnika iza kojeg su oni bili kao mentori, što izaziva sumnje u njihovu objektivnost“.

Ustvrdio je da je PIC-u “bespravno” dato pravo da odlučuje o stvarima iz Dejtonskog sporazuma, iako nisu dejtonska kategorija, već samo visoki predstavnik. To nije ni njegov Ured (OHR), koji se tretira kao pomoćno osoblje, a ne “kao osoblje koje je ovdje vladalo godinama”, dodao je.

Imamo mi mnogo stvari koje ćemo u budućnosti morati da raščistimo, bez obzira na aroganciju nekih članova PIC-a, koji pokušavaju da zabrane neke stavove. Na njihovu žalost, ne mislimo svi isto, već da su OHR, a posredno i PIC bili generator krize, koja je permanentna. Svako onaj koji gleda vidi da od izbora ništa ne funkcioniše i da se hvataju za slamku da bi napisali neko saopštenje o napretku u BiH, tvrdi Dodik i ponavlja da u “BiH nema nikakvog napretka”.

Ponovivši stavove da “ne prati sjednice PIC-a”, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da su za njega zasjedanja PIC-a “manifestacionog i paradnog karaktera” te da “oni izdeklamuju neku priču ili saopštenje, koje niko ne čita i samo na dan zasjedanja ima medijsku pažnju”.

Navodi da niko ne zna šta je propisano na prošlom PIC-u, niti će za tri dana znati šta će biti napisano u ovom saopćenju PIC-a, koje danas završava dvodnevno zasjedanje.

Fena/Informer.ba